Állampapírt venne? Intézze el a héten

Vágólapra másolva!
Egységesen 25 bázisponttal csökkenti a lakosság számára értékesített egy és kétéves kincstárjegyek és takarékjegyek kamatát az Államadósság Kezelő Központ. 
Vágólapra másolva!

A változások a következő jegyzési időszaktól, 2016. május 2-a hétfőtől lépnek érvénybe. Ennek eredményeként

  • a Magyar Államkincstárban és a forgalmazásra szerződést kötött bankok hálózatában értékesített Kamatozó Kincstárjegy (KKJ) kamata 2,25 százalékra csökken,
  • a Magyar Postán forgalmazott papír alapú egy- és kétéves Kincstári Takarékjegyek (KTJ) kamata 2 valamint 2,5 százalékra mérséklődik futamidőtől függően,
  • az egyes kiemelt postahelyeken, elektronikus értékpapírszámlán értékesített Kincstári Takarékjegy Plusz (KTJP) befektetések után éves szinten 2,25 százalékos kamatot könyvelhetnek el a lakossági kisbefektetők.

Az Államadósság Kezelő központ témában kiadott közleménye szerint a cél az államadósság befektetői szerkezetének diverzifikálása, ezáltal az adósság-finanszírozás biztonságának növelése. A lakossági állampapírok iránti kereslet 2012 óta évről évre kiemelkedő mértékben növekszik, amely az idei évben is erőteljes maradt. 2016 első negyedévében a kisbefektetők vásárlásai az éves költségvetési hiány közel 75 százalékát fedezték, amely megengedi a rövid kamatok további kismértékű csökkentését.

A Féléves Kincstárjegy és a hosszabb lejáratú, fix és változó (infláción, illetve pénzpiaci kamatokon alapuló) kamatozású lakossági kötvények kamatozását a mostani intézkedés nem érinti.