Nagyítóval keresik a csokot

EMBERI LAKHELY ÉPÜLET erkély kilakoltatás Lakóépület lakótelep nő panelház SZEMÉLY város Budapest, 2013. május 2.
Faragó Ferenc Mihályné lánya kőbányai lakásuk teraszán 2013. május 2-án, amelyből hamarosan kilakoltatják 11 tagú családját jelentős rezsitar
Budapest, 2013. május 2. Faragó Ferenc Mihályné lánya kőbányai lakásuk teraszán 2013. május 2-án, amelyből hamarosan kilakoltatják 11 tagú családját jelentős rezsitartozása miatt. A Magyar Szociális Fórum (MSZF) Faragónéval közösen sajtótájékoztatót tartott a lakásban. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Akárcsak a magasabb árszintű kerületeket, a X., a XIX. és a XX. kerületeket is a bővülő kínálat, a túlárazottság és a stagnáló eladási árak jellemzik. Új lakások hiányában a csok hatása nem érezhető, de az árak várhatóan itt is csökkenni fognak jövőre.
Vágólapra másolva!

A kereslet ugyan még mindig élénk, a kínálat viszont ehhez képest bővült 2016 első negyedévében Kispesten és Pesterzsébeten, így ma már jobban válogathatnak a vevők, mint néhány hónappal korábban - jelezte Lendvainé Pető Zsuzsanna, a Balla Ingatlanirodák XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője.

A kiadó lakásokra ugranak

Az árak ugyanakkor változatlanul magasak - tette hozzá Kántor Istvánné, a kőbányai Balla Ingatlanirodák szakmai vezetője. Tapasztalatai szerint a X. kerületben már a kereslet is gyengült az év első hónapjaiban, ami a magas árakkal párosulva egyre növekvő eladási időt eredményez.

A kislakásokért Kőbányán is kapkodnak Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ennek talán az is az oka, hogy az alku mértéke továbbra is mérsékelt: a X. kerületben mintegy 3-5 százalék, míg a XIX. kerületben ennél azért nagyobb eladói árengedmények vannak. Akár 10-15 százalékkal is csökkenteni tudják a vevők az árakat. De az eladók csak akkor mennek bele ilyen mértékű árengedménybe, ha olyan kedvezményeket biztosít számukra a vevő, mint például a hosszabb kiköltözési idő.

Jelentős tényező az alkufolyamatban, hogy a vevő készpénzért vagy hitelre vásárolna.

A készpénzes vevők egy jelentős része befektetési célból vásárol ingatlant

a XIX. és a XX. kerületben, ami azt jelenti, hogy vagy bérbe akarják adni, vagy a gyerekek számára veszik. Hitelre általában a fiatal házasok, illetve 1-2 gyermekes családok vásárolnak.

Ami a bérleti piacot illeti, nagyon szűk a kínálat ezekben a kerületekben. A kiadó lakások annyira keresettek, hogy amint meghirdetnének egy-egy ingatlant, arra már az ismeretségi körből lecsapnak az érdeklődők. A bérleti díjak változatlanul magasak.

A jó adottságú panellakás a favorit

Az 1+2 félszobás panellakások vonzóak, ami lehet akár erkélyes vagy étkezőkonyhás is.
Szintén kedvelt típus a másfél szobás erkélyes panellakás, illetve nagyon keresettek a négyemeletes házakban az első és második emeleten elhelyezkedő lakások.

A panellakások ára a X., a XIX. és a XX. kerületekben is 250-280 ezer forintos négyzetméterár környékén alakul. A lakások nagy része ezen az áron el is kel.

A téglalakások piacán természetesen ennél is magasabbak az árak: a kedvelt Wekerle-telepen 300-350 ezer forintos négyzetméterárakkal.

A leggyorsabban egyébként a patinás wekerlei házakat és a tipikus 2-4 lakásos házrészeket lehet eladni. A metróközeli utcákat és a lakóparkokat kedvelik.

A Wekerle-telep egyébként az egyik legkeresettebb rész errefelé, de a XIX. kerületben a lakótelepi városrész metróközeli utcái is vonzóak a vevők számára remek közlekedési adottságaik miatt, különösen abban az esetben, ha az adott épület részt vett a panelprogramban.

A Wekerle a metró közelsége miatt is kedvelt Fotó: Hirling Bálint - Origo

A XX. kerületben a központi részeket kedvelik a vevők, elsősorban az itt található panellakások és a 10 évnél fiatalabb lakóparkok vonzóak még.

Mint például a Mediterrán lakópark, ahol 380-400 ezer forintos négyzetméterárak is vannak.

Hasonlóak a négyzetméterárak Kőbánya újszerű, tégla építésű lakásai között is. A X. kerületben egyértelműen az Újhegyi lakótelep és az Óhegy park közelében fekvő utcák a legfelkapottabbak.

A családok otthonteremtési kedvezményét a X. kerületben alig tudják néhányan igénybe venni,

mivel nagyon kevés az új beruházás.