Közbeszerzési hiányosságok a kórházakban

tartoznak a kórházak a beszállítóiknak, illusztráció, egészségügy
Vágólapra másolva!
Lezárta az Állami Számvevőszék a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Kórház és a miskolci központtal működő Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház ellenőrzését. Az ÁSZ mindkét intézménynél hiányosságokat tárt fel az irányítószervi feladatellátásban, a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése területén, továbbá a számvevőszéki ellenőrzés szabálytalanságokat állapított meg a kórházak pénzügyi és vagyongazdálkodásában is.
Vágólapra másolva!

Az ÁSZ hiányosságokat állapított meg a többek között a Bács-Kiskun Megyei Kórház belső kontrollrendszerének kialakítása és működése területén. A kórháznál intézményi szintű kockázatelemzés nem készült. A belső ellenőrzési kézikönyv jogszabályban előírt kétévenkénti felülvizsgálatára és módosítására nem került sor, a jóváhagyott éves ellenőrzési tervekben foglalt ellenőrzések végrehajtásáról 2012-2013-ban nem teljes körűen gondoskodtak.

Tartoznak a kórházak a beszállítóiknak Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A kórház folyamatos fizetőképessége a 2013-2014. években nem volt biztosított, a pénzügyi egyensúly a kórház által hozott takarékossági intézkedések és az esetenként kapott pótlólagos támogatás révén volt fenntartható. A lejárt szállítói állomány nagysága 2014-ben jelentősen, 875,2 millió forinttal nőtt az előző évhez képest.

A közbeszerzési szabályok betartása sem felelt meg az előírásoknak

– írta az ÁSZ.

Az ÁSZ hiányosságokat állapított meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház belső kontrollrendszerének kialakítása és működése területén is. A kórház 2011-2014 között kötelezettsége ellenére nem tette közzé az éves költségvetéseket. A kórház fizetőképessége 2013-2014. években nem volt biztosított, a pénzügyi egyensúly a kórház által hozott takarékossági intézkedések és az esetenként kapott pótlólagos támogatás révén volt fenntartható.

A lejárt szállítói állomány 2014 végére 332,3 millió forinttal több mint

41 százalékkal nőtt az előző évhez képest.