Matolcsyék megint vágtak

Matolcsy György
"Versenyképesség és növekedés" című könyv bemutatója, MNB 2016.02.22.
Vágólapra másolva!
A jegybank monetáris tanácsa folytatta a márciusban elkezdett kamatcsökkentési ciklust, és újabb 15 bázisponttal csökkentette az alapkamatot. Az alapkamat így 1,05 százalék lett.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa az elemzői várakozásoknak megfelelően újabb 15 bázisponttal 1,05 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot április 26-án, kedden.

A kamatcsökkentés mellett a monetáris tanács az egynapos hitelkamatot 1,45 százalékról 1,30 százalékra mérsékelte, az egynapos betéti kamatot pedig változatlanul mínusz 0,05 százalékon hagyta. Ezzel a kamatfolyosó 1,5 százalékosról 1,35 százalékosra szűkült.

Újabb csökkentési ciklus

Az előző, március 22-i kamatdöntő ülésen indította el az újabb kamatcsökkentési ciklust a tanács. Akkor is 0,15 százalékponttal mérsékelték az alapkamatot, egyben negatív egynapos betéti meghatározása mellett szűkítették a kamatfolyosót is.

Folytatják a kamatcsökkentést

Indoklásában a monetáris tanács azt is jelezte, hogy mindaddig folytatja a kamatcsökkentést, amíg a kialakuló monetáris kondíciók összhangba nem kerülnek az inflációs cél fenntartható elérésével.

A jegybank újra csökkentette az alapkamatot Fotó: Polyák Attila - Origo

Előbb-utóbb lesz infláció

Az inflációs kilátások a bejelentett áfacsökkentések miatt rövid távon még lejjebb tolódtak, ami feltehetően újabb muníciót ad az MNB-nek, kommentálta a kamatcsökkentést Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere. A jegybank a múlt havi kommunikációjában külön kiemelte, hogy az inflációs céltól tartósan elmaradó infláció a várakozások alkalmazkodása miatt

hosszabb távon is nyomott szinten tarthatja a pénzromlási ütemet,

így átfogó lazításra van szükség.

Bebesy Dániel várakozása szerint így a jegybank a vágás után az elkövetkező hónapokban is tovább folytatja majd a lazítást. Hosszabb távon ugyanakkor a nyersanyagárak stabilizálódása, a költségvetési lazítás és az érezhető bérnyomás a hazai gazdaság bizonyos szektoraiban előbb-utóbb felfelé hajtja majd a fogyasztói árakat.