A jegybank geopolitikai alapítványa 0,8 milliárd forintért vette meg a Várban azt az épületet, aminek pincerendszere a jegybank óvóhelye volt a II. világháború alatt, aztán az országos villamos teherelosztó otthona lett. A teherelosztó a nyolcvanas években költözött ki a föld alól, a házat az utolsó lakó 2010-ben hagyta el. Az alapítvány felújítja és átalakítja az épületet és a pincerendszert, közösségi tereket és kutatóközpontot hoznak létre.

A Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (PAGEO) a jegybank alapítványainak támogatási szerződései körül kialakult vita nyomán úgy döntött, megmutatja a sajtónak és a világnak, micsoda elhanyagolt kincs az Úri utca 72. alatti épület, amit 2015 elején 0,8 milliárd forintért megvásárolt, és minek most a felújítására készül – mondta Csizmadia Norbert, a PAGEO elnöke. Csizmadia Norbert az épület történetét kutató szakemberek és építészek segítségével mutatta be az épületet.

Pályáztatják a kivitelezőket

A PAGEO elnöke az alapítványok támogatási szerződéseiről nem mondott sokat, azt hangsúlyozta, hogy ezúttal az Úri utcai épület múltjára, jelenére és jövőjére szeretne koncentrálni.

Ami az épületet illeti, a PAGEO hat felújítási-átalakítási tervezetből választott ki hármat, e három tervből állítják össze, milyen lesz a ház és az alatta lévő pincerendszer végleges képe. A tervpályázat meghívásos volt, a kivitelezés még nem kezdődött el, a kivitelezést végző cégeket pályázaton fogják kiválasztani, mondta Csizmadia Norbert.

Még nem dőlt el, ki építi újjá az Úri utca 72-tFotó: Dudás Szabolcs - Origo

Nem wellness bunker

A PAGEO vezetője ismét cáfolta, hogy az alapítvány „wellness funkciókkal bővített bunkerrendszert” építene a Várban, azt mondta, a tervtanácshoz beadott tervekben semmi ilyesmi nem szerepel. Azt viszont elismerte, hogy a tervek nem véglegesek, az Úri utca alatt (ahogy a Várban nagyon sok helyen) termálvíz található, lehetséges, hogy ezt valamilyen formában ki fogják használni.

Csizmadia Norbert szerint nem lesz wellness bunker a várbanFotó: Dudás Szabolcs - Origo

Közösségi tér és kutatóközpont lesz

Az alapítvány amúgy geopolitikai és geostratégiai központot, mindenki számára nyílt közösségi teret szeretne létrehozni az Úri utcában. Az épületben és a pincerendszerben lesz könyvtár, irattár, irodák, kiállítóterek és rendezvényterem, az épületet ahol lehet, szeretnék visszaállítani eredeti állapotába.

Közösségi tér és kutatóközpont lesz a most még romos házbanFotó: Dudás Szabolcs - Origo

Titkos jegybanki projekt volt

A ház sokat változott az elmúlt évszázadokban, többször átépítették. Első változata a XVIII. század második felében épült. Az épület hivatalosan 1942-ben került a Magyar Nemzeti Bank tulajdonába, bár nem hivatalosan az igazgatóhelyettesen, Scossa Gézán keresztül már 1936-ban.

A harmincas évek közepén a Nemzeti Bank (ahogy minden állami intézmény) a közelgő háborútól tartva olyan épületet keresett, ami óvóhelynek is alkalmas pincerendszerrel rendelkezett. Funkciója miatt nem hozták nyilvánosságra, hogy megszerezték az épületet és a pincerendszert, ahogy a tervezett átalakításokat sem.

A II. világháború alatt itt tartották az aranytartalék egy részétFotó: Dudás Szabolcs - Origo

A Nemzeti Bank aranykészlete

A pincerendszerben az építkezések első üteme 1942-ben fejeződött be. A kialakított tér viszont kevés volt, ezért lefelé tovább bővítették. Itt tartották a Nemzeti Bank aranykészletének egy részét, sok készpénzt és más értékeket. Budapest bombázásakor óvóhelyként is működött.

Villamos teherelosztó

A háború után az óvóhely funkciója és felépítése, elrendezése már közismert volt, ezért a Nemzeti Bank kiköltözött. 1951-ben az Országos és Budapesti Villamos Teherelosztó költözött be, innen irányították az egész ország villamosenergia-ellátását. A felszínen az épületet helyreállították és szolgálati lakásokat alakítottak ki benne.

A nyolcvanas évekig itt működött az országos villamos teherelosztóFotó: Dudás Szabolcs - Origo

Rom lett

A teherelosztó a nyolcvanas évekre elavult, és kicsi is lett neki a hely az Úri utca földalatti létesítményében, ezért kiköltözött. A pincerendszer azóta elhanyagoltan és kihasználatlanul áll, állaga folyamatosan romlik. Ahogy fölötte az épületé is, amiből 2010-ben költözött ki az utolsó lakó.