Mágikus számhoz közelít az olaj

2016.04.27. 17:53

Az elmúlt 24 órában több különböző olajpiaci szereplő is megerősítette, hogy a hordónkénti 50 dollár fölötti olajár ösztönözné a további kitermelést vagy lehetővé tenné a cash flow szükséges felpörgetését. Az ismét felpattanást mutató olajár így elhozhatja a stabilitás jeleit az elmúlt időszakban komolyan szenvedő szektorban.

Egy 53 dolláros hordónkénti átlagár az olaj piacán azt jelentené a világ 50 legnagyobb tőzsdén kereskedett olajipari vállalatnak, hogy végre nem kell több készpénz elégetniük – idézi a Bloomberg a Wood Mackenzie elemző cég véleményét. A világ legnagyobb szárazföldi fúróflottájával rendelkező Nabors Industries például már számos nagyobb ügyfelével tárgyalt a munka felpörgetéséről az idei második félévben, ha az árak „kényelmesen” 50 dollár fölé emelkednek. Vagyis, miként a Wood Mackenzie alelnöke is jelezte, nem csupán az 50 dolláros szint elérése, de annak megtartása is a cél a szektor szereplői számára.

Kemény vágások

A felívelés már rendesen rá is férne az iparágra, amely globálisan 100 milliárd dollárnyi kiadást vágott vissza az elmúlt évben. Ráadásul a költségcsökkentések idén is folytatódnak, és a sokaknak a puszta túlélés a tét. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy csak Észak-Amerikában a kiadások várhatóan 50 százalékkal csökkennek a tavalyi évhez képest.

Az pedig, hogy a Brent típusú olajjal szerdán 45 dollár fölött kereskedtek, számos érdekelt cégnek komoly enyhüléseket vetíthet előre, ha valóban eljön a várva várt talpra állás. A BP például azt közölte, hogy jövőre 50 és 55 dollár közötti olajár mellett képes lesz kiegyensúlyozni a cash flow-t a részvényesek kifizetésével és a tőkekiadásokkal. A Pioneer Natural Resources pedig arra számít, hogy legalább 10 vízszintes fúróberendezéssel tudja növelni az állományát, amikor az olaj eléri az 50 dolláros árfolyamot, mi több, a vállalat pozitívan ítéli meg a kereslet és kínálat alakulásának kilátásait is.

Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Egy másik a vállalat, a Continental Resources ezzel együtt hangsúlyozta még a múlt hónapban, hogy a 37 dolláros bázisvonal fölött minden egyes 5 dolláros emelkedés az olaj árában durván 200 millió dollárnyi bevételtöbbletet jelent. Amikor pedig a fekete arany eléri az 52 dollárt, az amerikai cég már megfontolhatja az új fúrók hozzáadását is.

Fő az óvatosság

Bár senki nem tudja biztosan megállapítani, az olajár mikor éri el az áhított mágikus szintet, illetve meddig kellene ott maradnia, a Nabors közlése szerint az aktivitás a harmadik negyedév végén, vagy a negyedik negyedévben kezdhet el felfutni. A Continental becslései szerint pedig a kereslet és a kínálat idén megközelítheti az egyensúlyt, de a valódi egyensúlyi szint csak jövőre várható.

Mindazonáltal a mostani felívelésről szóló tervezgetések emlékeztetőül kell szolgáljanak a tavalyi események után. Akkor ugyanis sokan belebuktak abba, hogy túl gyorsan igyekezték felpörgetni a teljesítményüket, amint az olaj ára emelkedésnek indult.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK