Aléxisz Cíprasz uniós csúcstalálkozó összehívását kérte az Európai Bizottság elnökétől, miután Görögország nem tudott megegyezni hitelezőivel a mentőcsomag folytatásáról. A Bizottság elnöke visszautasította, azt mondta, a problémát az eurócsoport pénzügyminisztereinek kell megoldaniuk. Athénnak júliusban 3,5 milliárd euró adósságot kell törlesztenie, ha nem kap új hitelt, nem fog tudni fizetni.

A görög kormány nem tudott megegyezni a hitelezőivel arról, mekkora megszorításra és milyen további reformokra lenne szükség ahhoz, hogy Görögország megkaphassa a jelenleg futó mentőcsomag további részleteit. Aléxisz Cíprasz miniszterelnök ezután azt kérte Donald Tusktól, az Európai Bizottság elnökétől, hogy hívjon össze uniós csúcstalálkozót a kérdés megoldására.

Tusk nem engedett Cíprasznak

Donald Tusk visszautasította Cíprasz kérését, a problémát lepasszolta az eurózóna pénzügyminisztereinek.  Az eurócsoportnak össze kell ülnie a közeljövőben. Nem heteken, hanem napokon belül” – mondta újságíróknak, miután beszélt a görög miniszterelnökkel, írja a Guardian hírportál.

Újra államcsőd fenyeget

Athén nagy bajban van, Görögországnak 3,5 milliárd euró adóssága jár le júliusban. Ha nem kapják meg a mentőcsomag következő részletét, ezt a pénzt nem fogják tudni visszafizetni.

Aléxisz Cíprasz uniós csúcstalálkozót kért, de nem kapottForrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Nemzeti ünnepek lassítják az eurócsoportot

Az eurózóna pénzügyminisztereinek április 28-án, csütörtökön kellett volna összeülniük, hogy véglegesítsék a Görögországgal kötött megállapodást. Mivel a megállapodás nem született meg, a találkozó is elmarad. Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter és az eurócsoport elnöke azt mondta, az elkövetkező hetekben lesz csúcstalálkozó, de pontos dátumot nem tudott mondani. Időpont még nincs, de mind érezzük, hogy sürgősen cselekednünk kell. Úgyhogy meglátjuk, meg tudjuk-e tartani a találkozót jövő héten vagy legkésőbb a rákövetkező héten. Jövő héten több országban nemzeti ünnep lesz, ez akadályozza a folyamatot” – mondta Dijsselbloem.