A pálinkafőzés mehet, a chipsadó nem Brüsszel szerint

2016.04.28. 16:32

Az Európai Bizottság lezárta a kötelezettségszegési eljárást, amit a házi pálinkafőzés miatt indított Magyarország ellen. A magyar kormány változtatott a jövedéki szabályokon, így azok már összhangban vannak az uniós joggal. A bizottság ugyanakkor kötelezettségszegési eljárást indított a chipsadó miatt, mert az a helyi termékeknek kedvez.

Megszüntette a pálinka jövedéki adójának ügyében indított kötelezettségszegési eljárását az Európai Bizottság, ugyanakkor újabb jogi eljárást indított Magyarország ellen – közölte a bizottság sajtószolgálata április 28-án. 

A kormány változtatott 

Tájékoztatásuk szerint a bizottság azt követően foglalt állást a pálinka adóügyének lezárása mellett, hogy a Magyarországon 2016. január elsején elfogadott új jövedékiadó-törvényt az uniós szabályokkal összhangban állónak találta. 

Az érvényben lévő magyar szabályozás értelmében egy liter pálinka főzése után 700 forint jövedéki adót kell befizetni, amely a bizottság szerint megfelel az uniós szabályozásban rögzített csökkentett jövedékiadó-kulcsnak. 

Uniós szabályt sértett 

Megemlítik, hogy a tavaly nyáron bevezetett magyar szabályozás szerint a magánházaknál vagy a szeszfőzdék által személyes használatra főzött pálinka után éves szinten 50 literig nem kellett jövedéki adót fizetni. Az unió ugyanakkor előírja, hogy ugyanezen időszakra és mennyiségre vonatkozóan a tagállamok legfeljebb 50 százalékos adókedvezményt adhatnak a szeszfőzdékben magánhasználatra előállított pálinkára. 

A kormány változtatott a szabályokon, Brüsszel lezárta az eljárástFotó: Bielik István - Origo

Újabb eljárást indítottak 

A bizottság ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy 2011 szeptemberében Magyarország új termékadót vezetett be bizonyos élelmiszerekre (ez a köznyelvben chipsadóként híresült el). Az adót 2015. január elsején más, alkoholtartalmú italokra is kiterjesztette, kivéve a házi gyümölcspárlatokat és a növényi alapú gyomorkeserűt. 

A bizottság indoklása szerint ez az adórendszer kedvez a helyi termékeknek, amivel Magyarország megsérti az erre vonatkozó uniós irányelvet. Emiatt a bizottság felszólító levelet küldött Magyarországnak, amellyel egy újabb jogi eljárást indított – írták. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK