A pálinkafőzés mehet, a chipsadó nem Brüsszel szerint

magyar nemzeti bank mnb európai unió uniós zászló magyar zászló európai unió uniós zászló magyar zászló
magyar nemzeti bank
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság lezárta a kötelezettségszegési eljárást, amit a házi pálinkafőzés miatt indított Magyarország ellen. A magyar kormány változtatott a jövedéki szabályokon, így azok már összhangban vannak az uniós joggal. A bizottság ugyanakkor kötelezettségszegési eljárást indított a chipsadó miatt, mert az a helyi termékeknek kedvez.
Vágólapra másolva!

Megszüntette a pálinka jövedéki adójának ügyében indított kötelezettségszegési eljárását az Európai Bizottság, ugyanakkor újabb jogi eljárást indított Magyarország ellen – közölte a bizottság sajtószolgálata április 28-án.

A kormány változtatott

Tájékoztatásuk szerint a bizottság azt követően foglalt állást a pálinka adóügyének lezárása mellett, hogy

a Magyarországon 2016. január elsején elfogadott új jövedékiadó-törvényt az uniós szabályokkal összhangban állónak találta.

Az érvényben lévő magyar szabályozás értelmében egy liter pálinka főzése után 700 forint jövedéki adót kell befizetni, amely a bizottság szerint megfelel az uniós szabályozásban rögzített csökkentett jövedékiadó-kulcsnak.

Uniós szabályt sértett

Megemlítik, hogy a tavaly nyáron bevezetett magyar szabályozás szerint a magánházaknál vagy a szeszfőzdék által személyes használatra főzött pálinka után éves szinten 50 literig nem kellett jövedéki adót fizetni. Az unió ugyanakkor előírja, hogy ugyanezen időszakra és mennyiségre vonatkozóan a tagállamok legfeljebb 50 százalékos adókedvezményt adhatnak a szeszfőzdékben magánhasználatra előállított pálinkára.

A kormány változtatott a szabályokon, Brüsszel lezárta az eljárást Fotó: Bielik István - Origo

Újabb eljárást indítottak

A bizottság ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy 2011 szeptemberében Magyarország új termékadót vezetett be bizonyos élelmiszerekre (ez a köznyelvben chipsadóként híresült el). Az adót 2015. január elsején

más, alkoholtartalmú italokra is kiterjesztette, kivéve a házi gyümölcspárlatokat és a növényi alapú gyomorkeserűt.

A bizottság indoklása szerint

ez az adórendszer kedvez a helyi termékeknek, amivel Magyarország megsérti az erre vonatkozó uniós irányelvet.

Emiatt a bizottság felszólító levelet küldött Magyarországnak, amellyel egy újabb jogi eljárást indított – írták.