Levelet kap, akinek a NAV csinálja a bevallását

2016.04.28. 12:52

A NAV május 2-ig postázza az adóbevallás-ajánlatokat azoknak, akik azt kérték, hogy az adóhatóság készítse el a bevallásukat. Aki egyetért az ajánlattal, annak nem kell tennie semmit, az ajánlat május 20-án automatikusan érvényes bevallássá változik. Aki módosítani szeretne rajta, annak vissza kell küldenie a NAV-nak.

Az érvényesen nyilatkozóknak május 2-áig postázza a NAV a 1553E jelű egyszerűsített bevallást. Ha az adózó elfogadja az ajánlatot, nem kell semmit tennie - hallgatás beleegyezés alapon -, az az adózó által benyújtott bevallásnak minősül 2016. május 20-án, írja közleményében az adóhatóság.

Nem kell visszaküldeni 

2016-ban több mint 300 ezer adózó kérte a NAV közreműködését a bevallás elkészítésében, amit – akik rendelkeznek Ügyfélkapuval – elektronikusan, vagy levélben kapnak meg. A hivatal által elkészített és megküldött bevallás adatait össze kell hasonlítani az igazolásokon szereplő adatokkal. Ha eltérés nincs, akkor további teendő sincs, a bevallást nem kell visszaküldeni, azt az igazolásokkal együtt 2021. december 31-éig kell megőrizni. Aki azonban módosítja vagy kiegészíti a bevallási ajánlatot, annakegy1 aláírt példányt 2016. május 20-áig kell visszajuttatni a NAV-hoz.

Május 20-ig kell fizetni 

Ha valakinek jövedelemadót kell fizetni, akkor azt május 20-áig kell megtennie, vagy a bevallási nyomtatványon jelzett részletfizetésnek megfelelően (200 ezer forintig 6 havi részlet kérhető) elkezdeni a részletfizetést. A csekk beszerzéséről az adózónak kell gondoskodni, de a befizetés teljesíthető átutalással (a közlemény rovatban szerepeljen az adóazonosító) illetve ügyfélszolgálatokon bankkártyával is. Akinek visszaigényelhető adója van és kérte annak visszautalását, úgy azt a bevallás főlapján kell jeleznie, valamint az utaláshoz szükséges pénzforgalmi számlaszámot (bankszámlaszámot) vagy postai címet is meg kell adnia.

Az szja 1 százalékáról május 20-ig lehet rendelkezni, senki ne feledkezzen meg róla, éljen a törvény adta lehetőséggel, figyelmeztet a NAV.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK