Merkelék megtolják a villanyautókat

2016.04.28. 10:37

A német kormány 2020-ra el akarja érni, hogy 50 ezerről egymillióra emelkedjen az elektromos autók száma, erre egymilliárd eurót szánnak. A pénzből fejlesztik a töltőállomás-hálózatot, illetve az elektromos autók vásárlói négyezer euró (1,2 millió forint) ártámogatást kapnak. Berlin adókedvezmények bevezetését is fontolgatja.

2020-ig egymilliárd eurót (311 milliárd forintot) szán a német kormány az elektromos autózás előmozdítására, jelentette be a német kormány április 27-én, szerdán. A német utakon jelenleg 50 ezer elektromos autó gurul, ezt a számot a kormány 2020-ra szeretné feltornázni egymillióra. A támogatási program 2016 májusában indul.

Fejlesztik a töltőállomásokat

„A teljes összegből 300 millió eurót a töltőállomás-hálózat fejlesztésére fogunk fordítani 2017 és 2020 között” – mondta Wolfgang Schauble pénzügyminiszter.

A vevők ártámogatást kapnak

A tervek szerint azok, akik elektromos autót vesznek négyezer eurós (1,2 millió forintnyi) támogatást kapnak. A támogatást a német kormány és az autógyártók fele-fele arányban fogják állni. A tölthető hibrid járművek vásárlói háromezer euró támogatást kapnak majd, írja a Business Insider.

A támogatások csak a 60 ezer eurónál (18,7 millió forintnál) olcsóbb autók után járnak majd.

A német kormány rengeteg pénzt öl az elektromos autókbaForrás: AFP/Johannes Eisele

Adókedvezmények jöhetnek

A pénzügyminiszter azt is bejelentette, hogy a német kormány gondolkozik azon, milyen adókedvezményekkel tehetné vonzóbbá az elektromos autókat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK