Nyitva az út a jen szárnyalása előtt

2016.04.28. 13:23

Nagyot erősödött csütörtökön a japán jen a dollárral szemben, ahogy a japán jegybank, mindenkit meglepve, nem fokozta a gazdasági élénkítését. Noha az elemzők szerint júniusban léphet a Bank of Japan, egyelőre nyitva az út a jen további erősödéséhez.

A jen közép-európai idő szerint délelőtt már közel 3 százalékos erősödéssel 108,2 körüli szinteken állt a dollárral szemben, miután a jegybanki döntés után azonnal 2,4 százalékot izmosodott. Ezzel együtt a Nikkei 225 részvényindex erősen szakadt, és 3,61 százalékos mínuszban zárt.

Sokkoló jegybank

A Bank of Japan döntése, miszerint nem fokozza az eszközvásárlását és szinten hagyja a kamatot, azért sokkolta a piacokat, mert szinte mindenki arra készült, hogy további lépéseket tesznek majd a japán gazdaság élénkítése érdekében – írja a MarketWatch.  Ez már csak azért sem volt alaptalan feltételezés, mert maga a jegybank utalt rá ebben a hónapban, hogy benne van a pakliban a további akció.

Ezzel együtt a jen gyengült is az elmúlt napokban, különösen miután a múlt héten olyan hírek érkeztek, hogy a japán jegybank lehetővé tenné a hazai bankoknak, hogy negatív kamatok mellett vegyenek fel tőle hitelt.

A jen idei teljesítménye a dollárral szemben (USD/JPY)Forrás: Investing.com

Egyes elemzők, például Binay Chandgothia, a Principal Global Investorstól, úgy látják, hogy a legközelebb június 15-én összeülő jegybank akkor nagy valószínűséggel előhúz majd valamit a kalapból, hogy tovább ösztönözze a gazdaságot.

Emelkedő tétek

Az intézményi befektetők mindeközben egyre komolyabban kötnek fogadásokat a jen további erősödésére ebben az évben – derül ki a hivatalos amerikai adatokból. Külön érdekes, hogy a befektetők úgy is emelték az izmosodásra helyezett téteket, hogy a japán jegybank januárban negatív kamatszintet vezetett be, ami elvileg gyengítené a fizetőeszközt.

Ezzel ellentétben a jen idén eddig jelentősen erősödött a dollárral szemben, részben azért, mert egyre párolognak el az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed idei kamatemeléseivel kapcsolatos várakozások. Néhányan emellett megemlítik Japán szélesedő kereskedelmi többletét is, ami szinten támogatja a devizát.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy bár Japán igyekszik mindent megtenni az infláció felpörgetéséért, márciusban a maginfláció mínusz 0,3 százalékra esett, ami a defláció irányába mutat. Amennyiben pedig újra beüt a defláció Japánban, az még tovább bonyolítaná a Bank of Japan helyzetét, vagyis a jennek feltehetően igen izgalmas éve lesz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK