Semmi sem olyan szexi egy nőnek a munkában, mint a rugalmasság

rugalmas munka
Nem kell megszervezni a komfortot a nőknek, inkább a fölösleges kontrollt hagyják el
Vágólapra másolva!
Szinte egyáltalán nem lehet levenni a nőket a lábukról holmi fitneszbérlettel, és az is korfüggő, mennyire hozzák őket lázba a mentorálási lehetőségek. De a rugalmas munkaidő egyre fontosabb – szinte azonos súlyban a jövedelemmel.
Vágólapra másolva!

Erre jutott a Fairygoodboss nevű karrierportál egészen friss, 2016 áprilisi felmérése. Eszerint harminc alatt nagyon érdekli őket az előrelépés, a juttatások és a mentorálás, 30 felett pedig a szabadidő és a juttatások is fontosak. De a fitneszterem-bérlet, a jó konyha és a támogatott étkezés szinte egyáltalán nem érdekli őket, akármelyik korosztályhoz tartoznak is.

Nem kell megszervezni a komfortot a nőknek, inkább a fölösleges kontrollt hagyják el Forrás: Origo

Hagyd már a babzsákot, jöjjön a felelősség

A Fast Company cikke azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a vállalatok kissé aránytévesztetten szemlélik a kérdést. Ma az a trendi cég, amelyik a coolságba fektet be. A rugalmas munkavégzés fejlesztése helyett ping-pongasztalt vesznek,

jógatanárt és – megtörtént esemény! – tibeti hangtálterápiát fizetnek,

illetve a kajatémában próbálnak villantani.

De miről beszélünk?

A rugalmas munkaidő nem azt jelenti, hogy mindenki akkor jár be, amikor akar, és még az otthonról bedolgozást is csak részben. A kulcsszó az irányítás, az,

ki osztja be a feladatok sorrendjét.

Romy Newman, a felmérést végző FairyGodBoss így fogalmaz: „Én tudom, mi a dolgom, a vezetésnek az a feladata, hogy megbízzon abban, majd én ellátom őket.” Például ahelyett, hogy értekezletekbe ragasztaná be a kollégákat.

Akik már beleálltak

Az Asana, a Dropbox és a Dell nem csak a technológiai profilban hasonlít. Ezek a cégek már szinte teljesen átalakították a saját céges megbeszéléseik szerkezetét, de legalábbis tudatosan ölnek nagyon sok energiát a kérdésbe. Helyette olyan kultúrát építenek

– önellenőrzés, felelősségvállalás, kvázi önbevallás a teljesítményről, mindezt pedig támogatva –,

amely szép lassan teljesen feleslegessé tehet minden értekezletet. Ettől pedig a munkavállalóik rendelkeznek a munkaidejük felett.

Könnyű nekik

Igaz, ezek olyan cégek, ahol az innováció a legnagyobb érték, miért éppen a csapatmunka minőségében ne lennének azok. Négy hónapra előre ütemezik be a célokat, mindenki számára világos, mikorra kell elkészülnie mivel. Tudják, hogy rajtuk múlik, hogy

mindenért ők a felelősek, amivel ebben az időszakban akár csak próbálkoznak.

A határok tiszták és érthetőek. Mondhatni az egész túlágosan részletesen végig van gondolva ahhoz, hogy a ma általános túlterheltség és hajtás megjelenjen.

Nem kell a körmükre nézni

Az Asanánál mindenki bejár mindennap, de a saját időbeosztásuk szerint. Senki nem ellenőrzi, hány órát töltenek bent, ami pedig igazán sci-finek tűnhet a sóvár többség szemében, nem korlátozzák a szabadnapjaik számát.

Csak azt kéri tőlük a vonatkozó cégvezetés, hogy a csapat céljait teljesítsék időben.

Hat év munka után pedig hathetes fizetett szabadság illeti meg őket. A munkavállalói elégedettség 99 százalékos.

A Dropbox tavaly váltott az évi 18 nap fizetett szabadságról a korlátlan fizetett szabadságra, az értekezletmentes szerda kőbe vésett szabály.

A reformok óta 10 százalékkal eredményesebben dolgoznak.

Alig négy év múlva minden második

A Dell 2020-ra alkalmazottai 50 százalékát rugalmas munkaidőben szeretné foglalkoztatni – de nem ám a főhadiszálláson, hanem világszerte. Ez az arány ezidáig körülbelül 25 százalék – ugyanennyi ezer ember globálisan. Itt érvényes csak igazán a „na persze” kiszólás, a laptopcsászár vállalat kütyüben aztán nem szenved hiányt, így gyerekjáték a kávézókat, a szállodákat és a hálószobát irodává alakítani. Csakhogy a Dell ezen felül azt állítja,

2013 óta 21 millió dollárt spórolt meg irodabérleten és –vásárláson.

Egy tavalyi felmérésük alapján pedig a munkavállalóik 93 százaléka érzi úgy, hogy a rugalmas munkaidő hatékonyabbá teszi a munkáját.