Bőgnek a tehenek Budaörsön

olcsó import tej, Áfa, tüntetés
Budaörs, 2016. április 28. Az alacsony felvásárlási árak és az olcsó import tej behozatala ellen tiltakozó tejtermelők demonstrálnak teheneikkel a Tesco budaörsi áruháza előtt 2016. április 28-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Tehenekkel vonultak fel a tejtermelők Budapest határában csütörtökön reggel, hogy az alacsony felvásárlási árak és az olcsó importtej behozatala ellen tiltakozzanak. Az ország minden pontjáról érkeztek termelők a budaörsi Tesco áruház elé.
Vágólapra másolva!

Hét gazdaságból mintegy

ötven tehénnel

vonultak fel a gazdák a hipermarket elé - közölte a csatorna helyszíni tudósítója.

A tájékoztatás szerint azért tiltakoznak, mert folyamatosan csökken a nyers tej felvásárlási ára Magyarországon. A 69 forint/kilogrammos árral az EU országai közül jelenleg a 26. helyen állnak a magyar termelők.

Tejtermelők teheneikkel a Tesco budaörsi áruháza előtt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt


Ugyanakkor a nyers tej előállításának kilogrammonkénti költsége valamivel száz forint felett van Magyarországon. A demonstrálók azt szeretnék elérni, hogy csökkenjen az importtej és -tejtermékek aránya az áruházak polcain. A tüntetés akár késő délutánig is eltarthat.

A police.hu oldalon a rendőrség azt közölte, hogy

egy be nem jelentett demonstráció kezdődött hajnali négykor Budaörsön,

a Tesco Hipermarket parkolójában. A rendőrség a demonstrációval kapcsolatban a szükséges intézkedéseket megtette.

Április elején is tüntettek a tejesgazdák. Akkor Budapest belvárosában öt tehénnel vonultak végig, szintén az alacsony felvásárlási árak és az importdömping ellen tiltakozva. Nyár végéig tudnak kitartani. A tehenek nehezen viselték a városi zajt és forgalmat, az egyik állatot még a menetelés elején haza kellett szállítani, mert bepánikolt.