Bőgnek a tehenek Budaörsön

2016.04.28. 09:59

Tehenekkel vonultak fel a tejtermelők Budapest határában csütörtökön reggel, hogy az alacsony felvásárlási árak és az olcsó importtej behozatala ellen tiltakozzanak. Az ország minden pontjáról érkeztek termelők a budaörsi Tesco áruház elé.

Hét gazdaságból mintegy ötven tehénnel vonultak fel a gazdák a hipermarket elé - közölte a csatorna helyszíni tudósítója.

A tájékoztatás szerint azért tiltakoznak, mert folyamatosan csökken a nyers tej felvásárlási ára Magyarországon. A 69 forint/kilogrammos árral az EU országai közül jelenleg a 26. helyen állnak a magyar termelők.

Tejtermelők teheneikkel a Tesco budaörsi áruháza előttForrás: MTI/Szigetváry Zsolt


Ugyanakkor a nyers tej előállításának kilogrammonkénti költsége valamivel száz forint felett van Magyarországon. A demonstrálók azt szeretnék elérni, hogy csökkenjen az importtej és -tejtermékek aránya az áruházak polcain. A tüntetés akár késő délutánig is eltarthat.

A police.hu oldalon a rendőrség azt közölte, hogy egy be nem jelentett demonstráció kezdődött hajnali négykor Budaörsön, a Tesco Hipermarket parkolójában. A rendőrség a demonstrációval kapcsolatban a szükséges intézkedéseket megtette.

Április elején is tüntettek a tejesgazdák. Akkor Budapest belvárosában öt tehénnel vonultak végig, szintén az alacsony felvásárlási árak és az importdömping ellen tiltakozva. Nyár végéig tudnak kitartani. A tehenek nehezen viselték a városi zajt és forgalmat, az egyik állatot még a menetelés elején haza kellett szállítani, mert bepánikolt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK