A meteorológusokat okolják a gazdák

2016.04.29. 08:27

A gazdák jelzései szerint akár az idei gyümölcstermés fele is odaveszhetett a közelmúltban tapasztalt fagyok miatt, ami negyedével is drágíthatja a termékeket. 

Csizmadia Györgyre, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke azt mondta, az előző hét után szerdán hajnalban is mínusz 6-7 fokot mértek az ország több pontján, miközben a meteorológia nem jelezte a fagyveszélyt. 

A gazdák az ilyen hideg időben fagyvédelmi gyertyákkal vagy gázégetéssel és ventilátorral melegíthetik a gyümölcsfákat, utóbbi eljárás költsége azonban nagyon magas, hektáronként 400-500 ezer forintra is rúghat – írja a Magyar Hírlap. 

Elszállnak az árak 

A gyümölcsök ára 20-25 százalékkal is emelkedhet a fagykárok miatt – mondta Csizmadia György, az eper ára 1000-1200 forint, a cseresznyéé 1000 forint, míg a meggyé 300-350 forint lehet. 

Túri László gazda mutatja az elfagyott szőlőt egy kiskertben Nagykanizsán, a kiskanizsai városrészbenForrás: MTI/Varga György

Csizmadia György kitért arra is, hogy az egy főre jutó magyarországi gyümölcsfogyasztás csaknem a felére esett vissza az elmúlt húsz évben.

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár azt közölte, hogy a gazdák jogos kárigényeinek fedezésére 24 milliárd forint áll rendelkezésre. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK