Kampánypénzzel csaltak az egyik kispárt emberei

választási csalás, gyanús ügyek, fidesz, illusztráció
A megismételt időközi önkormányzati választás napja Baja 32-es szavazókörzetében.
Vágólapra másolva!
Költségvetési csalás bűntette miatt emeltek vádat egy 48 éves kecskeméti férfi ellen, aki az ügyészség szerint a 2014-es választások idején egy Veszprém megyei jelölt kincstári kártyájával visszaélve csaknem egymillió forint kárt okozott.
Vágólapra másolva!

A Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség pénteken közölte: a férfival az egyik kispárt elnöke kötött megbízási szerződést országgyűlési képviselőjelöltjük kiválasztása és a támogató aláírásgyűjtés érdekében. Ezután a férfi hirdetés útján kapcsolatba lépett egy Veszprém megyei nővel, akit megbízott az aláírásgyűjtéssel.

Másra költötték

A nő az egyik ismerősét kérte fel, hogy jelöltként induljon, neki a férfi azt mondta, miután megkapja a választási kártyát, azt át kell adnia, nehogy a pénzt a kampánytól eltérő célra fordítsa, majd megígérte, hogy az elszámoláshoz szükséges számlákat időben átadja számára.

A jelölt, miután megszerezte a szükséges 500 érvényes támogatói aláírást és átvette a Magyar Államkincstártól az egymillió forintos támogatás felhasználására alkalmas kártyáját, azt annak PIN-kódjával együtt átadta a vádlott által megbízott nőnek és társának.

Ők már útban Kecskemét felé jogosulatlanul fizettek a kártyával,

a bizonylaton a kártyabirtokos nevét aláírva. Emiatt jogosulatlanul megszerzett készpénz-helyettesítő fizetési eszköz felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt nekik is bíróság elé kell állniuk - közölte az ügyészség.

Evett, tankolt, vásárolt

A kecskeméti férfi, miután a kártyát megszerezte, azzal

éttermekben, áruházakban, üzemanyagtöltő állomásokon fizetett,

valamint 700 ezer forintot átutalt róla. A jelöltként indult nő később többször próbálta megszerezni a pénz felhasználását igazoló számlákat, de a férfit nem tudta elérni. Közben kiderítette, hogy a 700 ezer forintos átutalás rendezvényszervezés jogcímen történt, így tudott annak valótlanságáról, az elszámolásban is ezt szerepeltette.

Az ügyészség tájékoztatása szerint a Magyar Államkincstár ezért a nőt

a jogosulatlanul felhasznált támogatás kétszeresének visszafizetésére kötelezte,

illetve az ügy egyik vádlottjaként neki is a bíróság előtt kell felelnie a költségvetésből származó pénzeszközökkel kapcsolatban előírt elszámolási kötelezettség elmulasztásának bűntette miatt.