Máris látszik az ingyenes beadás eredménye

Vágólapra másolva!
Soha ennyi cég nem lépett ennyire időben: már most 25 százalékkal több a benyújtott mérlegek száma a tavalyi hasonló időszakhoz képest – közölte a ceginfo.hu online portált üzemeltető Wolters Kluwer Kft. pénteken az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Az online adatbázisból kiderül, hogy a korábbi évek során április végéig átlagosan 32 ezer cég adta be mérlegét, idén ez a szám már 42 ezer felett jár – talán azért is, mert idén január 1-jétől már nem kell fizetni a beszámolók közzétételéért.

Az elmúlt években a statisztikák alapján a cégek csupán kétharmada küldte be beszámolóját időben, és röviddel a határidő lejárta után nőtt 90 százalékra azok aránya, akik már teljesítették ezt a kötelezettségüket.

Azt a céget, amely május 31-ig nem teszi közzé elektronikusan beszámolóját, az adóhatóság 15 napon belül felszólítja kötelezettsége 30 napon belüli teljesítésére, egyúttal maximum 500 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatja. Ha a második határidőt sem tartja be, újabb felszólítást kap a cég, és immáron 1 millió forintig terjedő bírságot is fizettethet vele a hatóság. Ha ezek után sem lép, törölni fogják az adószámát.