Munkát vállalhatnak a menekültek Törökországban

Szíria Törökország menekültek
Syrians fleeing the war wait to enter Turkey near the Turkish border crossing at Akcakale in Sanliurfa province on June 15, 2015. Turkey said it was taking measures to limit the flow of Syrian refugees onto its territory after an influx of thousands more over the last days due to fighting between Kurds and jihadists. Under an "open-door" policy, Turkey has taken in 1.8 million Syrian refugees since the conflict in Syria erupted in 2011. AFP PHOTO / BULENT KILIC
Vágólapra másolva!
Nemcsak szíriai, hanem más nemzetiségű menekültek is kaphatnak munkavállalási engedélyt Törökországban - írta a Habertürk című török napilap pénteken.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság április 20-án kérte arra Törökországot, hogy a szíriai menekültek munkavállalási engedélyére vonatkozó előírásokat terjessze ki minden menekültre. Ez a török állampolgárok uniós vízummentességének egyik feltétele is volt.

Az újság ismertette az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) a Törökországban tartózkodó migránsok számáról szóló legutóbbi jelentését. Március 31-éig bezárólag

2 millió 749 szíriai állampolgár, 122 ezer iraki, 103 ezer afgán, 25 ezer iráni és 4 ezer szomáliai élt

az eurázsiai országban. Ennek értelmében az új rendelkezés több mint negyedmillió menekültet érint. Törökországban a szíriai menekültek átmeneti védelmi státust élveznek, más államok polgárai attól eltérő, úgynevezett kiegészítő védelmi státusra jelentkezhetnek.

Menekültnek számítanak a szírek

A török jog három kategóriába sorolja azokat, akik más-más mértékben jogosultak nemzetközi oltalomra. Menekült az a személy, aki

faji, vallási, nemzetiségi, társadalmi vagy politikai hovatartozása miatt üldöztetés valós veszélyének van kitéve,

és ebből fakadó félelméből az állampolgárságának megfelelő országon kívül tartózkodik.

Feltételes menekült az, aki az Európán kívül bekövetkező események okán nem térhet vissza hazájába, így Törökországban tartózkodhat addig, amíg egy harmadik országban el nem helyezik.

Kiegészítő védelmi státust kap az, aki nem tartozik a felsorolt első két csoportba, és Törökországban talált menedékre, és ha visszaküldenék a származási vagy lakhelye szerinti országba, halálbüntetésre ítélnék, vagy embertelen bánásmódnak lenne kitéve.

A szíriai állampolgárok január óta kérhetnek munkavállalási engedélyt,

amely nélkül nem dolgozhatnak. Ilyet csak akkor kérhetnek, ha már legalább hat hónapja folyamodtak menekültstátusért. A munkáltató a migránsoknak sem fizethet kevesebbet a mindenkori minimálbérnél, amely jelenleg nettó 1300 török líra (mintegy 125 ezer forint).