Az Uber betiltásáról beszélt Fónagy János

2016.05.02. 13:08

A taxis tevékenység szabályozásával a magyar kormány kifejezetten a jogellenes tevékenységet akadályozza, és továbbra is támogatja, ösztönzi az innovációs megoldásokat - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára az Uber tervezett betiltásáról.

Fónagy János közölte, előzőleg 16 taxisszervezettel egyeztetett, a megbeszélésen ismertette a kormány múlt szerdán elfogadott jogalkotási kezdeményezéseit, és arra kérte a taxisszervezeteket, hogy az egész rendszer áttekintésére tegyenek javaslatot. "A megbeszélésen a taxisok felvetették, hogy az ellenőrző hatóságok - a rendőrség, az adóhatóság, a közlekedési hatóság, a kormányhivatal - tevékenysége nincs összehangolva, és szóvá tették a fix díjazás korlátait, illetve a fővárosi drosztok kérdését" - mondta az államtitkár.

Visszaesett az Uber tevékenysége

Egy korábbi, 2016 februárban életbe lépett kormányrendelet lehetővé tette a jogosulatlanul taxizóknál a rendszámtábla levételét, továbbá március 11-től az engedély nélküli taxis diszpécserszolgálatot ellátó szervezeteket 300 ezer forintra bírságolhatják. Az államtitkár szerint az Uber tevékenysége Magyarországon ezen intézkedések hatására valamelyest visszaszorult, új utasokat már nem vettek fel,  a meglévőket fogadták be, ezzel együtt a cég a jogszabályellenes tevékenységet nem szüntette meg.

Az új javaslat szerint személyszállítási szolgáltatás engedély nélküli végzése esetén  a sofőrt 9 hibaponttal, majd ismételt szabályszegés esetén újabb 9 hibaponttal büntetik,  az így összegyűlt 18 hibapontnál a vezetői jogosítványt hat hónapra visszavonják. A járművet első alkalommal fél évre, ismételt szabályszegés esetén pedig három évre kivonhatják a forgalomból - mondta Fónagy János.

Két engedély kell

Az államtitkár elmondta, hogy az új javaslat alapján a diszpécserszolgálat akkor is büntethető lesz, ha neki ugyan van engedélye a tevékenységre, de annak nincs, aki számára a szolgáltatást ellátja.  Ha az Országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot, akkor az illetékes szakhatóságok blokkolhatják 365 napra az illegális szolgáltatás végzéséhez szükséges honlapot - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Fónagy János elmondta, hogy további taxisdemonstrációról nem volt szó a megbeszélésen. Hangsúlyozta, hogy a korábbi taxismegmozdulás és a múlt heti szigorítás között nincs összefüggés. Az államtitkár szerint a parlament tavaszi ülésszakán elfogadhatja a legkésőbb keddig benyújtandó törvénytervezetet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK