Az Uber betiltásáról beszélt Fónagy János

taxisdemonstráció
Budapest, 2016. április 26. A taxis szervezetek demonstrációjának résztvevői gyülekeznek a budapesti Hősök terén 2016. április 26-án. Az Uber személyszállító szolgáltatás ellen tüntető taxisok a Hősök tere-Dózsa György út-Thököly út-Rákóczi út-Erzsébet körút-Teréz körút-Oktogon-Andrássy út-József Attila utca-Széchényi István tér-Lánchíd-Clark Ádám tér-Fő utca-Bem rakpart-Batthyány tér-Fő utca-Clark Ádám tér-Lánchíd útvonalon autóznak a Széchenyi István térig. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A taxis tevékenység szabályozásával a magyar kormány kifejezetten a jogellenes tevékenységet akadályozza, és továbbra is támogatja, ösztönzi az innovációs megoldásokat - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára az Uber tervezett betiltásáról.
Vágólapra másolva!

Fónagy János közölte, előzőleg 16 taxisszervezettel egyeztetett, a megbeszélésen ismertette a kormány múlt szerdán elfogadott jogalkotási kezdeményezéseit, és arra kérte a taxisszervezeteket, hogy az egész rendszer áttekintésére tegyenek javaslatot. "A megbeszélésen a taxisok felvetették, hogy az ellenőrző hatóságok - a rendőrség, az adóhatóság, a közlekedési hatóság, a kormányhivatal - tevékenysége nincs összehangolva, és szóvá tették a fix díjazás korlátait, illetve a fővárosi drosztok kérdését" - mondta az államtitkár.

Visszaesett az Uber tevékenysége

Egy korábbi, 2016 februárban életbe lépett kormányrendelet lehetővé tette a jogosulatlanul taxizóknál a rendszámtábla levételét, továbbá március 11-től az engedély nélküli taxis diszpécserszolgálatot ellátó szervezeteket 300 ezer forintra bírságolhatják. Az államtitkár szerint az Uber tevékenysége Magyarországon ezen intézkedések hatására valamelyest visszaszorult,

új utasokat már nem vettek fel,

a meglévőket fogadták be, ezzel együtt a cég a jogszabályellenes tevékenységet nem szüntette meg.

Az új javaslat szerint személyszállítási szolgáltatás engedély nélküli végzése esetén

a sofőrt 9 hibaponttal, majd ismételt szabályszegés esetén újabb 9 hibaponttal büntetik,

az így összegyűlt 18 hibapontnál a vezetői jogosítványt hat hónapra visszavonják. A járművet első alkalommal fél évre, ismételt szabályszegés esetén pedig három évre kivonhatják a forgalomból - mondta Fónagy János.

Két engedély kell

Az államtitkár elmondta, hogy az új javaslat alapján a diszpécserszolgálat akkor is

büntethető lesz, ha neki ugyan van engedélye a tevékenységre, de annak nincs, aki számára a szolgáltatást ellátja.

Ha az Országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot, akkor az illetékes szakhatóságok blokkolhatják 365 napra az illegális szolgáltatás végzéséhez szükséges honlapot - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Fónagy János elmondta, hogy további taxisdemonstrációról nem volt szó a megbeszélésen. Hangsúlyozta, hogy a korábbi taxismegmozdulás és a múlt heti szigorítás között nincs összefüggés. Az államtitkár szerint a parlament tavaszi ülésszakán elfogadhatja a legkésőbb keddig benyújtandó törvénytervezetet.