Csak május végére állapítható meg, mekkora a fagykár

2016.05.02. 10:15

Május végére lesznek pontos adatok a fagykár okozta zöldség és gyümölcs terméskiesés mértékéről - mondta  a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti osztályának vezetője.

A kárenyhítési alapban 24 milliárd forint van, ebből az összegből azok a gazdák részesülhetnek, akiknek a vesztesége eléri a 30 százalékot, mondta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti osztályának vezetője.

A fagykár az ország területét mozaikszerűen érintette, a gyümölcsfélék közül főként a szőlőt, az almát, a diót és más csonthéjasokat, a zöldségfélék esetében a kukoricát, területi eloszlását tekintve pedig Somogy, Zala, Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét sújtotta leginkább.  

Mártonffy Béla kérdésre válaszolva elmondta: a káresemény bejelentésénél azért fontos a 15 napos bejelentési határidő, mert a fagy által okozott sérülések a növényeken azonnal láthatóak, később azonban, ahogy a növény regenerálódik, a sérülések akár el is tűnhetnek. Azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a növényzet csak akkor tud felépülni, ha a fagykár kevesebb mint a 60 százalékát érintette.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK