Felragyogott a fémek csillaga

2016.05.02. 17:54

Úgy tűnik, semmi nem állíthatja meg az aranyat. Még akkor sem, ha a spekulánsok visszafogták a tétjeiket. Az elmúlt időszak ráadásul a nyersanyagok széles köre számára igen kedvező volt, de a legizgalmasabb menetelést mégis az arany és az ezüst produkálta.

A hedge fundok lemaradtak a nagy menetelésről, ahogy az arany határidős jegyzései két hónapja a legnagyobb menetelésüket tudhatták maguk mögött. A spekulánsok azonban január óta nem látott mértékben fogták vissza az emelkedésre rakott tétjeiket. Örülhettek azonban azok a menedzserek, akik az ezüstre fogadtak, mielőtt a nemesfém a legnagyobb havi emelkedését produkálta 2013 óta – írja a Bloomberg.

Ráadásul a Bloomberg nemesfém alindexe mintegy 23 százalékot emelkedett eddig 2016-ban, ami egy évtizede nem látott erős évkezdés. A háttérben részben a lassú amerikai növekedés áll, amely indokolja, hogy a jegybank szerepét betöltő Fed miért óvatos a kamatemelésével kapcsolatban. Emellett pedig a japán jegybank a múlt héten igencsak meglepte a piacokat és az elemzőket azzal, hogy nem fokozta a gazdaságélénkítést, további nyomást helyezve az egyébként is gyengülő dollárra. Ez pedig fokozta az arany és az ezüst, min potenciális alternatívák, vonzerejét.

A nagy felfutás

Ezzel párhuzamosan a hedge fundok 2,1 százalékkal 184 087 határidős és opciós szerződésre csökkentették a nettó emelkedésre kötött aranypiaci fogadásaikat az április 26-án véget érő héten – derül ki napokban kiadott hivatalos amerikai adatokból. Úgy tűnik, hogy sok befektető inkább zsebre vágta a nyereséget, amit az is mutat, hogy a sárga nemesfém gyengülésére kötött fogadások volumene is csökkent, tehát nem alapvető hangulatváltozás állt be.

Az arany és az ezüst is szépen menetelForrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Pavel Lisitsyn

Az arany már az unciánkénti 1299 dolláros árfolyamot is megütötte pénteken New Yorkban, ami 2015 óta nem látott magasság volt. Az ezüst ezzel együtt szintén több mint egy éve nem látott magasságot ért el. Az erősödés pedig a nyersanyagok széles körét is elérte. A Bloomberg 22 szereplőt követő árupiaci indexe például több mint öt éve nem tapasztalt erős hónapot zárt.

Kamatok és biztonság

A nemesfémek piacán kiemelt fontossággal bírnak a tartósan alacsony kamatok, mivel így ezen nyersanyagok versenyképesebbek a kamatozással bíró eszközökkel szemben. Ráadásul a Bloomberg által mért hangulat szerint ma már csak a kereskedők kevesebb mint 50 százaléka vár a Fedtől szigorítást novemberig, szemben az év elején mért több mint 80 százalékkal.

A Goldman Sachs szerint a Fed gátat szabhat az arany további erősödésénekForrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Cem Ozdel

Mindazonáltal nem mindenki ilyen optimista az arannyal kapcsolatban. A Goldman Sachs például egy április 22-én kiadott elemzésében arra jutott, hogy a sárga nemesfém 1 100 dollárig eshet a következő három hónapban, egy éven belül pedig egészen 1 000 dollárig. A bank ugyanis arra számít, hogy az erősödő amerikai munkaerőpiac arra ösztönzi a Fedet, hogy háromszor emeljen kamatot idén, erősítve ezzel a dollárt, és csökkentve az arany vonzerejét.

Rövid távon azonban úgy tűnik, még nyitva az út az arany további emelkedése előtt – mondja Lara Magnusen, a kaliforniai Altegris Advisors portfólió menedzsere. Meglátása szerint ugyanis az amerikai gazdaság gyengesége és a sérülékeny globális helyzet nem fog komolyabb ralit indítani a közeljövőben a kockázatos eszközök piacain. Ebben az esetben pedig az arany elég jó biztonságos befektetésnek tűnik – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK