Egy ausztrál cég bő négyezer forintnyi dollárért árul friss levegővel töltött palackokat Kínában. Egy palackban körülbelül 130 lélegzetvételnyi levegő van, tehát egy szippantás 32 forint. A kínai levegőpiacot már egy kanadai cég és egy kínai vállalkozó is felfedezte magának.

Az ausztrál Green and Clean Air társaság konzervlevegőt árul Kínában. A cég két alapítója, John Dickinson és Theo Ruygrok a levegőt Ausztrália különböző pontjain palackozzák, állításuk szerint steril felszereléssel és komoly minőségbiztosítással, majd Kínába szállítják.

32 forint egy szippantás

Az eldobható levegőpalackok körülbelül 130 lélegzetvételnyi levegőt tartalmaznak, az áruk 20 ausztrál dollár. Az 4140 forint, vagyis lélegzetvételenként 32 forint. Kínában a levegő nagyon szennyezett, és egyre szennyezettebb, különösen a nagyvárosokban, ezért a friss levegő egyre nagyobb üzlet, írja a Mashable hírportál.

Levegő a tisztább országrészekből

Nem is a Green and Clean Air az első vállalat, amelyik konzervlevegőt árul a kínaiaknak. Csen Kuang-piao nagyvállalkozó már 2013-ban dobozos levegőt dobott piacra, amit Kína kevésbé szennyezett pontjain palackoztak.

Levegő Kanadából

Egy kanadai startup, a Vitality Air pedig 2015 végén kezdte a Sziklás-hegység levegőjét árulni Kínában. „Első, 500 palackból álló frisslevegő-szállítmányunk négy nap alatt elfogyott” – mondta akkor Moses Lam, a cég társalapítója.