Matolcsy is dönthetett az MNB-alapítványok szerződéseiről

Matolcsy György
"Versenyképesség és növekedés" című könyv bemutatója, MNB 2016.02.22.
Vágólapra másolva!
Újabb MNB-dokumentumokat kapott az alapítványoktól az MSZP. A párt honlapján nyilvánosságra hozta az adatokat.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) kuratóriumának elnökeként hozott döntést az alapítvány értékpapír-vásárlásaival kapcsolatban – derült ki az MSZP által kiperelt iratokból. A 44 darab, 2014-ben és 2015-ben kötött szerződést a párt honlapján hozták nyilvánosságra. Ezek mindegyikén az olvasható, hogy a kuratórium elnöke és annak egy, „az Alapítóval (vagyis a Magyar Nemzeti Bankkal – a szerk.) függő érdekeltségi viszonyban nem álló tagját” meghatalmazza a PADA a szóban forgó tranzakció végrehajtására. A független tag neve a dokumentumokból nem derül ki.

Együttes döntéssel

Az MSZP azért hozta nyilvánosságra ezeket a dokumentumokat, mert a jegybank az alapítványok támogatásaival kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy azok tőle függetlenül működtek. A szerződések szerint viszont a kuratórium egy-egy szerződés esetében arra hatalmazta fel Matolcsy Györgyöt, hogy együttesen hozzák meg az egyes befektetési döntéseket. Ez alapján, olvasható a szerződésekben,

a kuratórium elnöke és a független tag közös döntése alapján indult el egy-egy befektetés.

A most nyilvánosságra hozott megbízások elsősorban milliárdos nagyságrendű

értékpapír-vásárlásokról és -eladásokról, valamint pénzösszegek lekötéséről

szólnak, egy esetben például csaknem 15 milliárd forintnyi euróért olasz állampapírokat vett az alapítvány, de többször vásárolt az Államadósság Kezelő Központ Rt. által kibocsátott kincstárjegyekből is. A dokumentumok megnevezik az Alapítvány több bankszámláját is, ezek egy részét a Gránit Bank és az OTP kezeli. A PADA-nak szintén vannak számlái a Növekedési- és Hitelbanknál, valamint annak elődjénél, az evoBanknál.