Megvan a férfi, aki kitalálta a Bitcoint

2016.05.02. 12:14

Egy ausztrál vállalkozó bizonyítékokkal is alá tudja támasztani, hogy ő hozta létre a világ legnépszerűbb virtuális pénzét. Az állítását már a legnagyobb Bitcoin-szakértők is megerősítették. 

Craig Wright olyan technikai bizonyítékot tett ki a weboldalára és küldött el több újságnak is, amit csak a Bitcoin kitalálója ismerhet. Ezzel véget érhet a többéves találgatás, hogy ki áll a Satoshi Nakamoto álnév mögött.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Wright a BBC-nek, az Economist és a GQ magazinnak küldte el a bizonyítékokat arról, hogy ő a Bitcoin kitalálója. Ezek elemzésével több Bitcoin-szakértő is megerősítette, hogy valóban Wright lehet a Bitcoin atyja.

A bizonyíték

Az elmúlt években már többször hitték, hogy megtalálták a Bitcoin létrehozóját. Előbb-utóbb azonban mindig kiderült, hogy tévedésről van szó. Most Wright önmagát fedte fel, amikor a Bitcoin kezdeti fejlesztésekor létrehozott titkosítási kódokat használt az újságoknak küldött levelekhez. Ezek a kódok olyan Bitcoinokhoz köthetők, amelyeket szinte csak az eddig Satoshi Nakamotóként ismert alapító bányászhatott.

Mi a Bitcoin?
A BTC a bitcoin nevű elektronikus pénz rövidítése, olyan, mint a forintnál a HUF. A bitcoin egy 2009 óta létező virtuális pénz, amely egyre népszerűbb az internetes felhasználók között, leginkább azért, mert a bankokat kikerülve, kötelező tranzakciós díj nélkül lehet vele utalásokat végezni.

Korábban a Wired is írt arról, hogy Wright lehet a Bitcoin kitalálója, de akkor ez még korántsem volt biztos. Az újság oknyomozásáról még sokan gondolták úgy, hogy egy zseniális átverésbe futott bele az újság.