Az olaj miatt szakad a dollár

pénz dollár
2777213 01/22/2016 US dollars. Natalia Seliverstova/Sputnik
Vágólapra másolva!
Az elmúlt néhány hónap elég kemény volt a dollár számára. Bár számos elmélet született arra vonatkozóan, hogy mi okozza valójában a zöldhasú gyengülését, a Credit Suisse elemzői arra jutottak, hogy az egész mögött az olaj áll.
Vágólapra másolva!

A dollár index nagyjából 7,5 százalékot gyengült a január közepén tapasztalt csúcsa óta, és majdnem 16 hónapos mélypontra szakadt – írja a Business Insider. Noha számos érdekes és izgalmas elméletet alkottak arról, hogy mi állhat az esés hátterében, a Credit Suisse elemzői szerint az egészről az olaj tehet.

Az olaj odavág

A bank devizastratéga csapata arra jutott, hogy a különböző összeesküvés-elméletekkel szemben egyszerűen arról van szó, hogy az olaj árfolyamának visszapattanása

megerősítette az olajexportőr államok fizetőeszközeit.

„Az olajexportőr devizák az elsődleges mozgatói az amerikai dollár gyengülésének” – foglalta össze a csapat a jelentését. Vagyis a kanadai dollár vagy a mexikói peso sokkal inkább okozza a zöldhasú süllyedését, mint az eurózónában vagy Japánban tapasztalható politikai közeg.

Az olaj mozgathatja a dollárt Forrás: Anadolu Agency/Onur Coban

Ezt támasztja alá, hogy a Credit Suisse kimutatása szerint január óta messze a kanadai dollár volt a legnagyobb hatással a dollár index változására, melyet a harmadik helyen álló eurót alig lenyomó mexikói fizetőeszköz követett.

Kanada ereje

A háttérben az áll, hogy az úgynevezett petrodevizák, vagyis az olajexportőrök fizetőeszközei, általában erősödnek, ha az olaj ára emelkedik. A fekete arany pedig felívelést mutatott az elmúlt néhány hónapban. A WTI típusú nyersolajjal például hordónként 45 dollár körül kereskednek, ami hozzávetőleg 23,5 százalékos erősödést jelent március 16. óta.

A teljes képhez hozzátartozik azonban, hogy

a gyengébb dollár jót tesz a hazai vállalkozásoknak,

melyek termékeit más fizetőeszközökben értékesítik. Ennek a jelei pedig már most is érezhetők. A Reuters tudósítása szerint ugyanis az olyan vállalatok, mint a Whirpool, a Johnson & Johnson vagy a Xerox az elmúlt hetekben jelezték a befektetőik felé, hogy érzik az erős dollár szorításának enyhülését. Ez pedig elősegítheti, hogy az év további részében felülmúlják az eredményvárakozásokat és kedvezőbb kilátásokat fogalmazzanak meg.