Az EU szerint a kormány túlbecsli a növekedést

Vágólapra másolva!
Idén 2,5 százalékos, jövőre 2,8 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság. A kormány ezzel szemben jövőre 3,1 százalékos növekedéssel számolt a költségvetés tervezésekor. 
Vágólapra másolva!

A brüsszeli testület gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának (EcFin) friss helyzetértékelése emlékeztet arra, hogy a magyar bruttó hazai termék (GDP) tavaly 2,9 százalékkal, 2014-ben pedig 3,7 százalékkal nőtt. A növekedés várható további lassulása annak tudható be, hogy mérséklődik az uniós források felhasználása, és ezáltal csökken azok növekedésserkentő ereje.

A beruházások idei 1,7 százalékos csökkenése után jövőre újra 4,0 százalékkal emelkednek.

A költségvetés tervezésekor a kormány 3,1 százalékos növekedéssel számolt. Tehát ha az uniós becslés lesz pontosabb, akkor a tervezett 2,4 százalékos hiány tovább nőhet.

Csökken a munkanélküliség

Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény becslései szerint a magyarországi munkanélküliség tovább zsugorodik majd, 2017 egészét tekintve 6,1 százalékos lesz az idei 6,4 százalékot követően.

Nő az infláció

Az infláció viszont fokozatosan emelkedni fog, a harmonizált fogyasztói árindex az idei 0,4 százalékról 2017-re 2,3 százalékra ugrik. A költségvetési deficit szilárdan a 3 százalékos uniós tűréshatár alatt marad, 2016-ban és 2017-ben 2 százalék körül várható.