A tudatos tervezés együtt jár a pénzügyi felkészültséggel, a beruházásokkal, fejlesztések tervezésével és az induló vállalkozások sokkal inkább figyelnek erre, mint a már stabilan működő vállalatok – derül ki a CIB Bank és BellResearch közös kutatásából.

A reprezentatív kutatás rávilágított arra, hogy viszonylag homogén az összkép a vállatok szervezeti jellemzőit tekintve, merőben másképp tekintenek azonban a cégük működésére és más elképzelések mentén tervezik jövőjüket. A felmérés 7 különböző kategóriába sorolja a vállalkozásokat. A „One man show" kategóriába (22 százalék) azok a vállalkozások tartoznak, ahol a háztartás és a vállalkozás gazdálkodása egybefolyik és a cégben a tulajdonos többnyire egymaga dolgozik.

A felmérés hét kategóriába sorolja a kisvállalatokatForrás: CIB Bank

Cégszerű működés jellemzi viszont a legnagyobb (28 százalék), Prosperáló csoportot. Ez utóbbiba tartozó kisvállalatok nyereségesek, vagy nullszaldósak, stabil működéssel. A megkérdezett kisvállalatok 13 százaléka viszont súlyos problémákkal küzd és kérdéses a vállalkozás fennmaradása.

Az induló tervez, a prosperáló sodródik

A kutatásból jól látszik, hogy a kisvállalatok nagyratörően terveznek, jövőjükkel kapcsolatban egyre inkább optimisták, de ezt egyelőre nem egy tudatos stratégia mentén teszik. Azok a kisvállalkozások, amelyek működésük során figyelmet fordítanak a tervezésre jóval nyitottabbak a beruházásokra, fejlesztésekre. A kisvállalati szegmentáció alapján az induló és felfutó fázisban lévő vállalkozásoknál jóval tudatosabb működés jellemző, mint az úgynevezett One man show jellegű vállalkozásoknál. Előbbiek 67 százaléka tartja fontosnak a tervezést, míg az egyszemélyes cégek csupán 20 százaléka foglalkozik ezzel a kérdéssel. Érdekesség, hogy a már prosperáló cégeknél a stabil működés során a tervezés, fejlesztés szerepét átveszi az elért státusz fenntartására való törekvés. Ez csak akkor változik meg, amikor a cég jövedelmezősége stagnálni kezd és felismeri, hogy pozíciói fenntartása érdekében komolyabb erőfeszítéseket kell tennie.

A tudatos cégek nyitottabbak

A tudatosságra törekvő cégeknél nagyobb a nyitottság a hitelek felvételére is. Egy bank szemszögéből elengedhetetlen, hogy egy vállalkozás rendelkezzen üzleti tervvel, hiszen ez alapján lehet kiválasztani a megfelelő finanszírozási formát egy beruházás, fejlesztés előtt – emelte ki Bodnár Zoltán a CIB Bank Kisvállalati szegmensének vezetője. A hitelekkel kapcsolatban továbbra is az óvatosság jellemzi a cégeket, azok a vállalkozások azonban, akik hitelt vettek fel az elmúlt időszakban legtöbbször folyószámlahitelt igényeltek, amely likviditási problémáknál nyújtja a legrugalmasabb megoldást.

Magyarország kisvállalati térképeForrás: CIB Bank

Régiós különbségek

A vállalkozások többsége a közép-magyarországi régióban működik. Megfigyelhető, hogy ebben a régióban az átlagnál magasabb a gyorsan fejlődő (Induló, Felfutó) vállalkozások aránya, viszont a túlélésért küzdők súlya is igen magas (48%). Kelet-Magyarországon található a legtöbb egyszemélyes vállalkozás, míg az Építkező szegmens vállalkozásai - melyek ugyan még főként háztartási jellemzőkkel bírnak, de elindultak a „valódi" vállalkozássá válás útján – legnagyobb arányban a nyugati régióban tevékenykednek.