Zala megyében okozta a legtöbb kárt a hajnali fagy

2016.05.04. 19:49

Jelentős károkat okozott a hajnali fagy Zala megyében, a gazdálkodók eddig több mint 50 fagykár-bejelentést tettek, mintegy 230 hektárra, de sok gazdálkodó jelezte, hogy még szándékában áll bejelentést tenni a kárról - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Április második felében a hajnali fagy miatt Zala megyében a legtöbb helyen a gyümölcsöket (a csonthéjasokat és az epret), illetve a szőlőt érték károk, de volt, ahol a kikelő kukorica is károsodott - tájékoztatott Süle Katalin.

Hozzátette: a fagykár által érintett gazdák egységes kérelmének benyújtását a NAK falugazdászai soron kívül intézik. A kárenyhítési alapban 24 milliárd forint áll rendelkezésre, a károsultak ebből a keretből számíthatnak kompenzációra. 

Nem kímélte a szőlőt a hajnali fagy Zala megyében (Képünk illusztráció)Fotó: Origo

  A gazdálkodóknak a fagykár észlelésétől számított 15 napon belül kell bejelenteniük a kárt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) honlapján elérhető Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszerben (MKR) - közölte a NAK megyei elnöke.

Kitért arra, hogy egy jogszabály-módosítási tervezet értelmében - amit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara messzemenőkig támogat - az eddigi 15 nappal szemben az egységes kérelmek szankciómentes beadási határideje utáni 5 napig még bejelenthető lenne a fagykár.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK