Végéhez közeledik az orosz álom

rubel
Vágólapra másolva!
Kezd kifulladni a rubel, amely az elmúlt 5 év egyik legerősebb feltörekvő piaci raliját vezette. Az előrejelzések szerint ugyanis hamarosan véget érhet az orosz fizetőeszköz idei nagy menetelése. Sokak szerint ugyanis az olaj gátat szabhat a további erősödésnek.
Vágólapra másolva!

A piaci várakozások szerint a rubel nem fogja tudni fokozni az idén elért 14 százalékos erősödését, és az előrejelzések alapján a jövő hónap végére az eddig elért eredmény több mint fele is elveszhet. Ráadásul az opciós kereskedők az orosz deviza gyengülését várják a leginkább, eltekintve az argentin pesotól. Ráadásul a történelmi tapasztalatok is a szenvedésekkel teli május mellett szólnak, mivel az elmúlt 12 évből 9-ben veszített erejéből az orosz deviza – írja a Bloomberg.

Az olajár csúcsa

A negatív várakozások egyik elsődleges oka, hogy számos eszközkezelő úgy látja, az olaj árfolyamának felpattanása elérheti a maximumot. A UBS-nél például úgy vélik, az olajár emelkedése rövid távon bajosan fenntartható, márpedig a rubel erősödése nagyrészt ennek tudható be. A bank egyik befektetési csapata két héttel ezelőtt zárta is a rubel emelkedésére kötött fogadásait, és arra számítanak, hogy három hónapon belül a

73-as szintig gyengülhet az orosz deviza a dollárral szemben.

Az olaj korlátozhatja a rubel erősödését Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Szerdán, nem sokkal dél után, az árfolyam a 66-os szint körül mozgott, a dollár 2 százalék fölötti erősödésével, miután az orosz piacokon hétfőn és kedden ünnep miatt szünetelt a kereskedés. A Bloomberg által megkérdezett 35 elemző várakozásainak mediánja alapján a rubel az év közepére 8 százalékos gyengüléssel elérheti a 70-es szintet.

Világraszóló teljesítmény

Az orosz deviza menetelése azonban mindenképpen figyelemre méltó, mivel nemcsak hogy a legerősebb feltörekvő piaci deviza ebben az évben (a zambiai kwacha után), de

globálisan is a második legjobb teljesítményt mutatta.

Ez pedig igencsak komoly fordulat attól a devizától, amely január 21-én még rekord mélységben, dolláronként 85,999-en állt, éppen egy nappal az olaj 12 éves mélypontját követően.

Mindazonáltal nem mindenki fogja vissza magát. A Stone Harbor Investment Partnersnél például továbbra is úgy látják, hogy az orosz eszközök által kínált relatíve magas hozamok továbbra is vonzók, és a rubel esetleges gyengülésével is azok maradhatnak. A teljes képhez azonban hozzá tartozik, hogy a Bloomberg adatai szerint az orosz devizát a csoportjából a második legdrágább áron lehet csupán fedezni a dollárral szembeni gyengülés ellen.

Rekord közelében

A feltörekvő piaci devizák egyébként általában is jól teljesítettek eddig 2016-ban. A Bloomberg 20 vezető feltörekvő fizetőeszközt tömörítő indexe eddig 5,2 százalékot emelkedett, ami a 2011-es 5,6 százalék óta a legjobb évkezdésnek számít. Ha pedig nem jött volna visszaesés az új hónap elején, úgy a mutató a legjobb évkezdést produkálhatta volna 1993-as indulása óta.

A rubel-dollár árfolyam idei alakulása (USD/RUB) Forrás: Investing.com

Visszatérve a rubelre, a moszkvai Sputnik Asset Management vezérigazgatója szerint

három fő kockázat fenyegeti a rubelt.

Az egyik

  • az olajár, a másik
  • a tőkeáramlás megfordulása, valamint az, hogy
  • a jegybank folytatja a devizavásárlást a tartalékképzés érdekében.