A vártnál jobb első negyedéves eredmények ellenére nem változtat idei előrejelzésein a Richter Gedeon gyógyszergyár.

Bogsch Erik vezérigazgató csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az első negyedév teljesítménye még nem jelzi előre a tendencia folytatódását az év hátralévő részére.

Az árbevételt forintban és euróban is sikerült növelni az első negyedévben, az üzemi eredményt pedig egy egyszeri 3,5 milliárd forintos tétel növelte - fejtette ki.

A Richter februárban mintegy 5 százalékos, euróban számolt árbevétel csökkenést jelzett előre 2016-ra.

Ukrajnában, az egyéb FÁK-országokban, a kelet-európai országokban, valamint az Egyesült Államok piacán is visszaesés várható az idén, míg a nyugat-európai piacon, Kínában és Latin-Amerikában növekvő forgalommal számol a cég. Oroszországban rubelben kismértékben nőhet a bevétel, azonban a rubel további gyengülése jelentősen kihat a Richter teljesítményére.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatójaForrás: Pályi Zsófia - Origo

Az első negyedévben árbevétel-növekedést ért el a Richter Oroszországban, Romániában és Lengyelországban, míg az amerikai piacon jelentősen visszaesett a forgalma. A nyugat-európai országokban euróban 7,1 százalékkal csökkent a forgalom. Ezzel kapcsolatban a vezérigazgató megjegyezte: általános negatív tendencia az orális fogamzásgátlók forgalmának csökkenése, részben mert az ezeket használó korosztály száma stagnál vagy csökken, részben pedig az egyéb fogamzásgátlási módszerek terjedése okozza. A Richter összforgalmának 34 százalékát teszik ki a nőgyógyászati termékek, beleértve a fogamzásgátlókat.

Oroszországban rubelben 24 százalékkal nőtt az árbevétel az első negyedévben, amiből mintegy 5 százalékot az áremelkedés tesz ki. Bogsch Erik szerint azonban az ország gazdaságára nézve továbbra sem jók az előrejelzések, a GDP az idén várhatóan csökken Oroszországban, és ez a vásárlóerőben is megmutatkozik. Ukrajnában szintén nőtt a forgalom az első negyedévben, azonban a politikai helyzet ott is változatlan.

Az első negyedévben elszámolt 3,5 milliárd forint egyszeri bevétellel kapcsolatban a vezérigazgató kifejtette: az a kínai vegyes vállalat 100 százalékának megvásárlásával kapcsolatban, a korábban tulajdonolt 50 százalékos részesedés valós értéken történő, számviteli átértékeléséből adódik.