Egyre több vélemény és befektetői pénzmozgás utal arra, hogy a nyersanyagpiaci zuhanás legrosszabb szakasza már véget ért. Az emelkedést támogatók éllovasa a Citigroup, melynek elemzői szerint a gyenge dollár és Kína stabilizálódó gazdasága a legtöbb piac számára felívelést hozhat a mélypontról. Vannak azonban, akik erősen vitatkoznak ezzel a véleménnyel.

A nyersanyagok ma már a bikapiac szélén állnak, miután 5 évig megállás nélkül szakadtak. Bár sokan úgy vélik, hogy ennek a lejtmenetnek most vége, a Goldman Sachsnál úgy látják, a sötét fellegek még nem tűntek el. A bank elemzői ugyanis nem látnak fenntartható fundamentális változásokat a piacon, és meglátásuk szerint a magasabb amerikai kamatok is a gyenge kilátásokat támogatják – írja a Bloomberg.

Ezzel szemben a hedge fundok továbbra is optimisták, és összességében 2014 óta nem fogadtak ilyen mértékben a nyersanyagpiac emelkedésére. Ezt részben az indokolja, hogy sokan úgy érzik, megkezdődött a piaci egyensúlytalanságok korrekciója a kínálati oldalon.

A tőke visszatérése

Általánosságban a Bloomberg nyersanyagpiaci indexe, amely 22 tételt tömörít, mintegy 17 százalékot emelkedett a január 20-i mélypont óta. A 20 százalékos erősödés pedig már hivatalosan is bikapiacot jelent. Ráadásul a szójabab, az arany, az ezüst, a nyersolaj és a kávé már át is lépték ezt a szintet az elmúlt hónapokban. A mutató csak áprilisban 8,5 százalékot emelkedett, ami a legnagyobb havi izmosodás volt 2010 óta.

Kiszabadulhat a bika a nyersanyagpiaconForrás: AFP/Bryan Thomas

A befektetők pedig idén már 18,3 milliárd dollárt öntöttek a nyersanyagháttérrel bíró tőzsdén kereskedett alapokba (ETF). A nyersanyag hedge fundokba, ETF-ekbe és passzív indexekbe összesen befektetett eszközök értéke emellett elérte a 315 milliárd dollárt, ami a legmagasabb szint 2015 májusa óta – derül ki a Citigroup jelentéséből.

Vállalati megkönnyebbülés

A nagy zuhanás vége pedig az olyan nagy kitermelő vállalatoknak is megkönnyebbülést jelentene, mint az Exxon Mobil, a Freeport-McMoRan vagy a Glencore. Ahogy ugyanis a kínálat csökkentése valóban komolyra fordul, az eddig fenyegető túlkínálat is enyhülne, és a BP vezérigazgatója szerint a piac az év végére egyensúlyba kerülhetne. Ezt a véleményt erősíti meg egy másik nyersanyagpiaci óriás, a Rio Tinto korábbi vezetőjének nyilatkozata is, aki szerint a kínai kereslet talpra állása azt jelzi, hogy a legrosszabb már mögöttünk van.

A kínálat zsugorodása szinte minden területen érzékelhető. A New York-i, londoni és sanghaji tőzsdék által monitorozott rézkészletek például 15 százalékot estek a márciusi csúcsukhoz képest, de hasonló tendencia látható a gabonapiacon is. Argentínában és Uruguayban az áradások visszafogták a dél-amerikai szójabab-aratást, míg a Brazíliában fellépő szárazság a kukoricatermelést fenyegeti. Mindeközben a globális cukorkínálatban is jelentős csökkenést vetítenek előre az elemzők az Indiában és Thaiföldön fellépő száraz időjárás miatt.

A piac nagy kérdése

A Citigroup optimista és a Goldman pesszimista vélemények közti jelentős eltérést az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed várható politikája váltja ki. A Goldman ugyanis idén három kamatemeléssel számol, míg a Citigroup csupán kettővel. A magasabb hitelköltségek pedig erősebb dollárhoz vezetnének, ami további nyomást helyezne az olyan nyersanyagokra, mint az arany vagy a réz – hangsúlyozta áprilisi jelentésében a Goldman Sachs.

Sok múlhat a dolláron a közeljövőbenForrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

Mivel a Goldmannál úgy látják, hogy a jelenlegi felpattanás csupán rövid távú, és az átmeneti kínálatcsökkentések nem oldják meg a hosszú távú többletet, a bank szerint a WTI típusú olaj három hónapon belül hordónkénti 40 dollárig csökkenhet, mielőtt 60 dollárig emelkedne a következő 12 hónapban.

Egyelőre azonban a befektetők inkább a Citigroup oldalán állnak. Ezt bizonyítja, hogy a hedge fundok és más vagyonkezelő menedzserek március közepe óta összesen megtriplázták a nettó long pozícióikat 18 nyersanyag piacán. A Citgroup elemző úgy látják továbbá, hogy a tőke visszatérése a nyersanyagokhoz sokkal gyorsabban megtörtént, mint arra számítani lehetett. Ráadásul – mondják – nem csupán a rövid távú üzletekről van itt szó, hanem hosszabb távra is. Éppen ezért nem látják okát, hogy a jövőbeni esések mellett tegyék le a voksukat.