Szembement Orbán akaratával Spéder Zoltán

2016.05.05. 14:03

Negyven százalékkal csökkent az állam részaránya az FHB Jelzálogbankban miután kétszer is tőkét emeltek úgy, hogy a régi tulajdonosok – köztük az állam – nem vásárolhatott az új részvényekből.

A következő kormányülésen téma lesz az FHB Jelzálogbank Nyrt. tőkeemelési ügye – közölte az MNO.hu-val Havasi Bertalan, a kormányfő sajtósa. A lap információi szerint ugyanis a bank kétszer is tőkét emelt december óta, ami miatt negyven százalékkal, 7,32 százalékról 4,45 százalékra csökkent az állam tulajdoni hányada. A gyakorlatban ez új részvények kibocsátását jelentette, a papírokat ugyanakkor a jelenlegi tulajdonosok nem jegyezhették le.

Orbán Viktor kormányfő januárban jelezte:

a kabinet továbbra is fenntartja azt az igényét, hogy a magyar állami tulajdon aránya nem csökkenhet a pénzintézetben.

„Amikor tőkeemelés zajlott le az FHB-nál, akkor a magyar kormány hozott egy döntést, miszerint fenn kívánjuk tartani a bankban meglévő állami tulajdonrészünket, amit nem fogadtak el.

Jogukban van ezt visszautasítani, de ezt együttműködés és szövetség politikájának keretében szerintem nem szabad megtenni,

ez így barátságtalan, sőt ellenséges lépés. Ez egy hiba, amit ennek a banknak ki kell javítania" – fogalmazott a kormányfő a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.

Csányi Sándor és Spéder ZoltánForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A fél évvel ezelőtti állapot szerint az FHB legnagyobb tulajdonosa a Spéder Zoltán Fidesz-közeli nagyvállalkozóhoz köthető A64 Vagyonkezelő Kft. és a VCP Finanz Holding Kft. 23,82, illetve 24,2 százalékkal, továbbá a panamai székhelyű Silvermist Estate 9,6 százalékkal.

Spéder Zoltánról egyébként szerdán írta meg a Direkt36. hogy mások mellett Csányi Sándor, OTP-vezérrel és Gattyán György internetmilliárdossal együtt érintett az offshore ügyekben. A kiszivárgott iratok szerint két cégnél is meghatalmazottként szerepelt.

Az egyik,

a Whitestone International Seychelle-szigeteki társaság, amely éveken át tulajdonosa volt az Indexet is kiadó CEMP-nek.

Spéder a lapnak azt állította, hogy nem ő volt a Whitestone tulajdonosa. Spéder a Novum Asset Managementtől is meghatalmazást kapott. A lapnak Spéder mindkét cégről azt mondta, hogy nem volt tulajdonos, és a meghatalmazás felhasználásával nem történt semmilyen tranzakció.

KAPCSOLÓDÓ CIKK