A szakszervezetek átírnák a vasárnap szabályait

szakszervezet, tüntetés, boltzár
Budapest, 2016. április 17. Résztvevők a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének „Az utolsó szabad vasárnap jogán” címmel tartott demonstrációján Budapesten, a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt 2016. április 17-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
100 százalékos vasárnapi bérpótlékot, havi legalább két szabad vasárnapot, évente maximum 12 kötelezően ledolgozandó vasárnapot, és a gyermeküket egyedül nevelő szülöknek önkéntes vasárnapi munkavégzést javasol három szakszervezet.
Vágólapra másolva!

A bolti kiskereskedelemben dolgozókat illesse meg 100 százalékos bérpótlék a vasárnapi munkavégzésért - ezt a közös ajánlást tette közzé a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (Liga), a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ).

Közös javaslatok

A három érdekképviselet együttesen és rövid időn belül javítani kívánja a bolti kiskereskedelemben munkát vállalók munkakörülményeit, különös tekintettel a vasárnapi pótlékra és a hét utolsó napján biztosított pihenőnapokra, írják közleményükben a szervezetek. Ennek érdekében közösen fogalmaztak meg egy 5 pontból álló ajánlást.

Korlátoznák a vasárnapi dolgoztatást

A további ajánlások között szerepel, hogy

a munkáltató a jelenlegi 1 helyett legalább 2 vasárnapi pihenőnapot biztosítson havonta a dolgozóknak.

Javasolták azt is, hogy a munkáltató által kötelezően elrendelt vasárnapi munka évente legfeljebb 12 lehessen,

a 12 napot meghaladó vasárnapi munkavégzés csak a munkáltató és a munkavállaló közös megegyezése alapján valósulhasson meg.

A három érdekképviselet abban is megegyezett, hogy a gyermekét egyedül nevelő szülő kizárólag önkéntes alapon legyen beosztható a hét utolsó napján.

A kereskedelmi dolgozók áprilisban utcára vonultak a vasárnap miatt Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Munkaszerződés vagy kollektív szerződés

A felsorolt négy pontban foglaltakat a munkaszerződésben, illetve munkahelyi szintű kollektív megállapodásban is rögzítsék a szociális partnerek - ajánlották az érdekképviseleti szervezetek.
A VOSZ, a LIGA és a MASZSZ közös közleményében megjegyezték, a kiskereskedelmi boltokban dolgozó munkavállalók nem lehetnek vesztesei az üzletek újranyitásának.