Ennyi adót zsebelhet be Németország 2020-ig

Berlin Reichstag zászló
European Union and German national flags are seen on half mast on the Reichstag building hosting German lower house of Parliament in Berlin on November 14, 2015 in homage for the victims of deadly attacks in Paris a day before. The string of coordinated attacks in and around Paris late November 13, 2015 left more than 120 people dead, in the worst such violence in France's history. AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ
Vágólapra másolva!
A tervezettnél negyvenkét milliárd euróval több adó folyhat be a német államháztartásba. Az ország pénzügyminisztere már az idén 1,5 ezermilliárd forintnak megfelelő pluszbevétellel számol. Felmerült a sokat vitatott szolidaritási adó eltörlése, amit a németek a menekültek után fizetnek. 
Vágólapra másolva!

Németország 42,4 milliárd euró plusz bevételhez juthat 2020-ig, – derül ki Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter tervezetéből.

Hármas metrófelújítás zsebből

Az új adóterv szerint a szövetségi kormányzat és a 16 tartomány várhatóan idén ötmilliárd euróval (1,5 ezermilliárd forint) több adóbevételre számíthat, mint amennyivel számolt a kormányzat tavaly novemberben.

Ennyi pénzből közel tízszer lehetne felújítani a 3-as metrót,

amire 140 milliárd forintot kapott Budapest. A teljes német adóbevétel 2016-ban várhatóan 691 milliárd euró lesz. A prognózis szerint az összeg, amiből Németország gazdálkodhat folyamatosan emelkedni fog. Az államkincstár bevétele 2020-ban elérheti a 808,1 milliárd eurót.

A német pénügyminiszter előre gondolkodik Forrás: AFP

„A bevételi oldal erős, nem szabad azonban elfejteni, hogy óriási kihívásokkal néz szembe jelenleg Németország” – mondta Schäuble. A CDU-s politikus szerint nem elég felhalmozni az adóeurókat, hanem ebből az összegből kell kialakítani azt a mozgásteret, amiből az ország az előtte álló kiadásokat fedezni tudja.

Pénz a menekültekre

A 73 éves pénzügyminiszter az egyik legnagyobb pénzügyi kihívásnak a menekültek integrálását tartja, ami előreláthatólag 1,5 milliárd euróval terheli meg a 2016-os német költségvetést. Az idei ötmilliárd eurónyi többletbevétel így kimondottan jól jön a német kormánynak.

Németország nemcsak a járulékbefizetésekből juthat plusz pénzhez,

hanem a kiadási oldalból is megpróbál lefaragni. Andrea Nahles április végén tett javaslatot a segélyezési rendszer átalakítására. A változtatások épp az unióból érkező bevándorlókat érintenék hátrányosan.

A munkaügyi miniszter öt év Németországban tartózkodáshoz kötné, hogy az unió más tagállamaiból érkező munkavállalók is hozzáférhessenek a német szociális juttatásokhoz.

A menekültek integrálása 1,5 milliárd euró plusz költség Forrás: AFP/Joe Klamar

Kell a nyugdíjra

Reiner Holznagel fenntartással fogadta Schäuble adófelhasználási javaslatát. A német adófizetők szövetségének elnöke szerint

nemcsak felhalmozni kell a lakosság adóját, hanem abból ideje visszaadni az embereknek.

Németországban egyre égetőbb kérdés a nyugdíjak finanszírozása. Holznager a helyzet orvoslására azt javasolja, hogy a sokat vitatott szolidaritási adót törölje el a német kormány. A menekültek után fizetett extra járulékot pedig az emberek inkább fordítsák a saját nyugdíjas éveik megalapozására, mondta Holznagel.