Nem ad több közvetlen forrást a Magyar Nemzeti Bank a kkv-k hitelezésére. A jegybank igazgatója merészebben hitelezésre biztatta a bankokat.

"A növekedési hitelprogramot felváltja a piaci hitelezési program, hogy a bankok maguk kezdjék el hitelezni a kis és közepes vállalkozásokat (kkv-kat) és a gazdaság egészét; a Magyar Nemzeti Bank ebben is segítséget nyújt, de már nem ad hozzá közvetlen forrást" - mondta az MNB igazgatója pénteken az M1 aktuális csatorna reggeli hírfolyamában.

Kedvezményeket kapnak a hitelezők

Gabler Gergely elmondta, hogy a 2010 után folyósított hiteleknél alacsony a "bedőlési" ráta, ami bankfelügyeleti oldalról kedvező, a gazdaság élénkítése szempontjából azonban azt is jelzi, hogy az utóbbi években a hitelezési ütem jóval az elvárt alatt volt.

Hozzátette: a bankok akkor látják el gazdasági szerepüket, ha most már merészebben kezdenek hitelezni. Ezért a jegybank közvetlenül ad juttatásokat, illetve kedvezményeket a bankoknak, ha teljesítik a piaci hitelezési program keretében tett vállalásaikat. Ezeket a bankok már megtették ez év első negyedében, nyilatkoztak arról, hogy mekkora új összeggel kívánják a kis és közepes vállalkozásokat hitelezni.

Ennek a programnak van egy második eleme is, amelynek keretében az MNB enged részben vagy egészben a bankok számára előírt tőkekövetelményből, a tényleges kkv-hitelek függvényében. Ezzel ösztönzi a jegybank a kis- és középvállalati új hitelek kihelyezését - közölte az MNB igazgatója.