Az augusztus lesz a tescósok hónapja

Tesco
Vágólapra másolva!
Megállapodott a Tesco vezetése és a szakszervezet a béremelés mértékéről. Minden áruházi alkalmazott 11–24 százalékkal több pénzt visz haza augusztustól. Emellett a Tesco egy hatalmas átszervezésbe is belekezd, ami főleg a vezetőket érinti. 
Vágólapra másolva!

11 és 24 százalék közötti lesz a bérfejlesztés, az első emelt bért augusztusban kapják meg a Tesco dolgozói, mondta a bértárgyalások után Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

A vasárnapi pótlék még őszig biztosan nem emelkedik Fotó: Bielik István - Origo

Ha vidéken dolgozott valaki, annak automatikusan alacsonyabb volt a fizetése, mint a budapesti kollégáknak, ezért van az, hogy nem mindenkinek ugyanannyival nő a bére. Nem csak az árufeltöltők, a pultosok, hentesek, pékek bére emelkedik, hanem minden áruházi dolgozóé – mondta a KDFSZ elnöke. Az árufeltöltők fizetése most

bruttó 140 ezer forint körül van, az ő pénzüket emelik 160 ezer forint körüli összegre.

Bubenkó Csaba azt mondta, a bértárgyalás lezárult, már csak az aláírás maradt hátra. Körülbelül

a Tescónak a bérfejlesztés mintegy 4 milliárd forintba kerül.

Vezetőket érint most az átszervezés

Az áruházakban

vezető pozícióban dolgozók átszervezését is bejelentették,

mondta a KDFSZ elnöke. Az áruházakban az áruházi vezetők munkaköre meg fog változni. Három vezetői szint helyett csak egy marad. Bubenkó Csaba szerint azt nem lehet tudni, hogy hány vezető pozícióban dolgozó tescós állása szűnik meg.

A KDFSZ elnöke megerősítette, hogy megszűnt a sztrájkkészültség is a pikkereknél. A pikkerek azok a kollégák, akik az online megrendelt árut összeszedik, napi 10-15 kilométert is gyalogolnak. Az ő bérük 24 százalékkal nő majd – mondta Bubenkó Csaba.

4 milliárdot költ a Tesco bérfejlesztésre Forrás: Origo

A szakszervezeti vezető szerint a Tesco a legalacsonyabban fizető kereskedelmi vállalat. Bár a 2000-es években ez nem így volt, akkor 15 százalékkal kerestek többet a tescósok, mint a többi kereskedelmi egység alkalmazottai.

Őszig nem lesz magasabb vasárnapi pótlék

A vasárnapi pótlékról Bubenkó Csaba azt mondta, mivel ezen a héten nem került a parlament elé a vasárnapi pótlékról és a vasárnapi munkavégzésről szóló beterjesztés, ebben a tavaszi időszakban már nem tudnak róla szavazni a képviselők. Vagyis szinte biztos, hogy őszig minden vasárnap dolgozó kereskedelmi alkalmazott csak az 50 százalékos pótlékot kapja meg.

14 ezer alkalmazott bére nő

A Tesco a tavalyi összeg három és félszeresét fordítja a kiskereskedelmi dolgozók versenyképesebb jövedelmének biztosítására. Az idei bérfejlesztés 14 ezer, nem vezető beosztású, a kiskereskedelemben dolgozó munkatársat érint.

Átlagosan 11 százalék lesz a bérfejlesztés,

de lesz olyan kollégánk, akinél ez több mint 20 százalékot jelent majd. Júliustól az új belépők kezdő bérét 6 hónap munkaviszony után 8 százalékkal megemelik – közölte a Tesco.

Valóban megváltozik a hipermarketek irányítási modellje – erősítette meg a Tesco. A nagyobb áruházakban, hipermarketekben egyszerűsítik az irányítási modellt, és egy laposabb, modernebb vezetői struktúrát alakítanak ki.

Munkakörök szűnnek meg, és nem kollégáktól válnak meg, de egyelőre nem tudják megmondani, hogy hány vezető fogadja el az ajánlatokat, és hány nem. A Tesco célja az, hogy minél kevesebb kolléga hagyja el a céget – közölték.