Négy Uber-kocsi rendszámát vették le eddig

taxisdemonstráció
Budapest, 2016. április 26. A taxis szervezetek demonstrációjának egyik résztvevője feliratot ragaszt ki a gyülekezéskor a budapesti Hősök terén 2016. április 26-án. Az Uber személyszállító szolgáltatás ellen tüntető taxisok a Hősök tere-Dózsa György út-Thököly út-Rákóczi út-Erzsébet körút-Teréz körút-Oktogon-Andrássy út-József Attila utca-Széchényi István tér-Lánchíd-Clark Ádám tér-Fő utca-Bem rakpart-Batthyány tér-Fő utca-Clark Ádám tér-Lánchíd útvonalon autóznak a Széchenyi István térig. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Év eleje óta az adóhatóság 250 Uber-ellenőrzést végzett, és négy közösségi fuvarozó autójának rendszámtábláját vették le a hatóságok. 
Vágólapra másolva!

Eddig összesen 3,6 millió forint bírságot szabott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Uber-sofőrökre, és

az év eleje óta végzett 250 ellenőrzés során négy autó rendszámát vették le

– közölte az adóhatóság. A revizorok kiszűrtek 20 adószám nélküli sofőrt is.

Próbafuvar revizorokkal

A NAV – rendőrséggel és BKK-val közös – akciói az adózást ellenőrzik, továbbá a közlekedési szabályok betartását.

A NAV-revizorok próbafuvarokra ülnek be az Uber-autókba,

az érkezési címen a közlekedési központ és a rendőrség munkatársai fejezik be az ellenőrzést.

Fekete Zoltán, az Uber magyarországi vezetője – megnehezítik a dolgukat Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A revizorok az adózási szabályok – számlaadás, adószám megléte – megszegéséért mulasztási bírságot szabhatnak ki, a BKK a taxizásra vonatkozó engedélyek és feltételek meglétét vizsgálja, amelyek hiánya esetén a rendőrség leveheti az autó rendszámát.

Újra tüntettek ellenük

Miközben karnyújtásnyira az Ubert betiltó – de legalábbis működését ellehetetlenítő – jogszabály elfogadása, amit a héten nyújtottak be a parlamentnek, taxisok újabb tüntetést tartottak az Uber ellen.

Taxis tüntetés az Uber ellen Fotó: Polyák Attila - Origo

Azt követelték, hogy

a hatóságok vegyék le a rendszámot az illegális személyszállításon ért sofőrök autójáról,

valamint vegyék el a jogosítványukat. Korábban megfogalmazott javaslataik között az is szerepel, hogy kobozzák el a tetten ért gépjárművezető autóját.

A Magyar Liberális Párt eközben közölte, hogy az Európai Unió fórumaihoz fordul, ha a kormány blokkolni fogja az Uber alkalmazást. Szabadai Viktor, a párt budapesti választmányának elnöke szerint az államnak a tisztességes verseny feltételeit kell megteremtenie, és nem a monopóliumokat.