280 milliárd forint jut idén közúti fejlesztésekre

2016.05.09. 06:00

280 milliárd forintot szánnak idén kiemelt közútfejlesztésekre. Az M2-es Budapest–Vác szakaszának és az M4-es Berettyóújfalu–Nagykereki szakaszának pályázati kiírásai még májusban megjelennek.

Az idei 160 milliárd forint helyett a jövő évi büdzsé tervezetében 280 milliárd forint szerepel kiemelt közúti fejlesztésekre - írja a Világgazdaság.

280 milliárd forint jut idén közútfejlesztésreForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A lap szerint várhatóan szeptemberben adják át az M86-os Hegyfalu–Csorna szakaszát, ezzel teljesen kiépül az autóút Szombathely és Csorna között. Az M85-ösön a Sopron, majd az országhatár elérését biztosító fejlesztések májusban a Csornát elkerülő út második ütemével folytatódnak.

Az M4-esen a román határig

Május második felében kezdődik meg az M30-as Tornyosnémetit az országhatárral összekötő 1,7 kilométeres szakaszának építése.

Az M30-as Miskolctól az országhatárig a következő években megépül. Az M35-ös Debrecen–Berettyóújfalu szakaszának építése akár már a nyáron megindulhat.

A tervek szerint májusban jelennek meg az M2-es Budapest–Vác szakaszának és az M4-es Berettyóújfalu–Nagykereki, azaz a magyar–román országhatár szakaszának pályázati kiírásai. Az M30-as, az M35-ös és az M4-es út fejlesztésével a Lengyelország, Szlovákia és Magyarország keleti régióit egymással és a tengeri kikötőkkel összekötő Via Carpatia útvonal magyarországi szakaszai teljes hosszban kiépülnek.

Hazai forrásból megvalósuló beruházásként jelennek meg várhatóan májusban a Szolnokot bekapcsoló M4-es M0-s–Cegléd szakaszának és a Békéscsaba bekötéséhez szükséges M44-es Tiszakürt–Kondoros szakasz közbeszerzési pályázatai.

Várhatóan év végén írják ki az M4-es Abony és Törökszentmiklós közti szakaszának kivitelezési közbeszerzési eljárását.