A jövőbe tekint az olajhatalom

olaj olajfinomítás Szaúd-Arábia
Az Aramco olajfinomító a szaúd-arábiai Dahranban
Vágólapra másolva!
A szaúdi olajipar új vezetője sokkal inkább Szaúd-Arábia jövőjének egyik alapköve, mintsem egy közelgő energiapolitikai változás előjele – vélik az elemzők, miután az OPEC vezető országában szombaton lecserélték a két évtizede regnáló olajminisztert.
Vágólapra másolva!

A szaúdi olajminiszter, Ali al-Naimi hétvégi leváltása nem az ő két évtizede tartó munkáját minősíti, sokkal inkább azt a nehéz utat jelöli ki, mellyel a szaúdi politikának szembe kell néznie a jövőben – hangsúlyozta a CNBC-nek Emily Hawthorne, a Starford tanácsadó cég közel-keleti elemzője.

Al-Naimi 1995 óta töltötte be a posztját, és most az állami kézben lévő olajtársaság, az Aramco korábbi vezetője,

Khalid al-Falih veszi át a helyét.

Bár a döntést követően felmerült, hogy a változtatás esetleg kihathat a június 2-án esedékes OPEC találkozón képviselt politikájára, az elemzők szerint egy ilyen fordulat valószínűtlen.

Új ember, régi világ

A kérdés azért égető, mert a 13 tagállamot tömörítő szervezet az olajár folyamatos esése ellenére is következetesen visszautasította a kitermelés csökkentését. Ennek egyik fő oka pedig éppen a szaúdiak azon elképzelése volt, hogy a piaci helyzet kiszorítja a versenytársakat, és ezzel végső soron

ők profitálnak majd a piaci egyensúlytalanságból.

Legutóbb pedig pont Szaúd-Arábia miatt hiúsult meg a kitermelés befagyasztásának terve is.

Khalid al-Falih Forrás: AFP/Mohammed Al-Shaikh

Valószínűtlen, hogy Szaúd-Arábia júniusban visszavenne a pozíciójából – mondta Dan Yergin, az IHS alelnöke. Al-Falih ugyanis már közölte, hogy nem akar visszatérni az OPEC erőteljes piacbefolyásoló politikájához, és hagyni szeretné, hogy a piac saját magát határozza meg – tette hozzá az elemző.

A Reuters tudósítása szerint al-Falih kijelentette, fenn kívánja tartani az ország „stabil olajpolitikáját”. Továbbra is elkötelezettek vagyunk, hogy fenntartsuk szerepünket a nemzetközi energiapiacokon, és megerősítsük pozíciónkat a világ legmegbízhatóbb energiaszállítójaként – mondta al-Falih a Reutersnek küldött közleményében.

Tervek és kihívások

Mindazonáltal az a politika, miszerint hagyják addig esni az olaj árát, amíg a versenytársak, különösen az amerikai palaszektorban működésképtelenné válnak,

a vártnál láthatóan több időt vesz igénybe,

és ez egyre nagyobb kihívásokat jelent a szaúdi gazdaság egészére nézve is. Nem véletlen tehát, hogy az olajhatalom áprilisban megpróbálta lefektetni egy 2030-ig tartó átalakulási folyamat alapjait, melynek egyik alapköve, hogy csökkentsék az ország olajfüggőségét.

Al-Naimi egy olyan időben vezette a szaúdi olajpolitikát, amikor rendben volt, hogy az ország teljesen az olajra támaszkodik. Manapság azonban Szaúd-Arábia igyekszik ezen változtatni, és nem logikátlan, hogy az új úthoz új vezető is társuljon – mondta Hawthorne.