Tartható a 2 százalékos hiánycél

Kinek a zsebét húzza a gazdasági küszködés? cikkhez, házi költségvetés, számlák, számológép
Vágólapra másolva!
Az államháztartás központi alrendszerének 2016. április végi halmozott hiánya 144,9 milliárd forint volt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt közel másfél évtizedben még

sosem volt ilyen alacsony az első négyhavi hiány.

Április végén a központi költségvetés 209,0 milliárd forintos hiánnyal, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 42,6 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 21,5 milliárd forintos többlettel zártak. Egy évvel korábban az államháztartás központi alrendszerének deficitje 465 milliárd forinttal volt magasabb, mint idén. Az április havi egyenleg szintén kedvezőbben alakult: a hiány 19,1 milliárd forintra teljesült, ami lényegesen alacsonyabb a tavalyi 73,1 milliárd forintos deficitnél.

Több az adóbevétel, kevesebb a kiadás

A két év április végi egyenlegének eltérő alakulásában a tavalyinál jelentősen alacsonyabb kiadások, valamint a vártnál magasabb adóbevételek játszottak szerepet.

Több adó folyt be az államkasszába, mint egy évvel ezelőtt Forrás: AFP

A gazdasági növekedésnek és a foglalkoztatottság emelkedésének köszönhetően mind a bérekhez, mind a fogyasztáshoz kapcsolódó befizetések (társasági adó, általános forgalmi adó, személyi jövedelemadó, szociális hozzájárulási adó és járulékbevételek) folyamatosan növekednek.

A feketegazdaság ellen megtett lépések, mint az ekáer vagy az online pénztárgépek bevezetése az adófizetési morál javításához járulnak hozzá - írja az NGM.

Az NGM azt közölte, a

GDP 2 százalékában idei évre meghatározott hiánycél továbbra is reális

és teljesíthető, amit nem befolyásol a költségvetési törvény Országgyűlés előtt lévő módosítása sem.