Négy éve nem volt ennyi adásvétel az ingatlanpiacon

Építkezés, házépítés, ingatlan, lakás, ingatlanfejlesztés, ingatlanpiac, CSOK
Építkezés házépítés stock - XIII. kerület és IV. kerület és Dagály uszoda 2í16 február 26-án
Vágólapra másolva!
Nem csak az idei, de az elmúlt 4 év legmagasabb-, illetve a válságot követő évek második legmagasabb forgalma vagyis 12 632 adásvételt történt áprilisban az ingatlanpiacon. Egy évvel ezelőtt 4 százalékkal volt gyengébb a forgalom – írja a Duna House elemzése.
Vágólapra másolva!

Idén összesen közel 46 ezer ingatlan adásvételt becsült a Duna House, ami tavalyhoz képest 4 százalékos javulás. Amennyiben a szokásos szezonalitás érvényesül az év további részében, úgy az idei forgalom

elérheti a 150 ezres nagyságrendet.

Mindezt tovább erősítheti az újra induló újépítésű lakáspiac is.

Négy éve nem cserélt ilyen sok igatlan gazdát Fotó: Szabó Gábor - Origo

Áprilisban a panellakásokat az ország keleti oldalán 153, nyugaton 163 ezer Forintos átlagos négyzetméteráron vásárolták. Ugyanezért a típusért Pesten kerek 300 ezret, Budán 333 ezret adtak ki a vevők.

A téglaépítésű lakások átlagos négyzetméterára keleten 190, nyugaton 212 ezer Ft volt, Pesten 312, Budán 456, a Belvárosban pedig 507 ezer forint.

A leggyorsabban a fővárosi panelek keltek el, átlag 1,5 hónap alatt.

Több éves adat dőlt meg az érdeklődés terén, ugyanis a népszerűségi ranglistát rendre vezető XIII. kerületet áprilisban megelőzte a szomszédos XIV. kerület, melyet a vásárolni szándékozók 18,1 százaléka jelölt meg lehetséges célpontjának.

A budai XI. kerület is szinte hasonló értéket ért el, így a XIII. kerület csupán harmadik legnépszerűbb kerület tudott lenni.

Nem lehet nagyon alkudni

Ismét alacsony alkuértékeket mért a Duna House. A családi házakra vidéken 8 százalékot tudtak a vevők alkudni, de Közép-Magyarországon már csak 6 százalékot.

A lakásokra országszerte 4 százalék volt az elérhető alku, kivéve a budapesti paneleket, ahol csupán 3 százalék.

Budapesten továbbra is minden harmadik adásvétel mögött befektetési célú vásárlás zajlott áprilisban.

A panellakások kelnek el a leggyorsabban Forrás: Northfoto

Ezen belül az V. kerületben a 80 százalékos a befektetők jelenléte. Átlagosan a fővárosban 24,7 millió forintot költöttek el lakásonként.

Nagyjából minden ötödik vevő első lakását vásárolja, illetve ugyanekkora a nagyobb lakásra váltók tábora is.

Vidéken most csak 21 százalék volt a befektetők aránya a vásárlók között, akik 11,4 millió forintot szántak egy-egy ingatlanra.

A budapesti eladók több mint harmada nagyobb lakásba szeretne költözni.

Átlagosan 65 négyzetmétertes lakásaiktól váltak meg 24,2 millió forint körül. Minden negyedik eladó éppen ellenkezőleg, kisebbe költözne, ezért átlag 100 négyzetméteres ingatlanjaikat értékesítették. Viszonylag magas, 8 százalék volt áprilisban az elő– vagy végtörlesztők aránya is.