Oda az eper nagy része

2016.05.09. 08:32

Jelentős kárt tett a szabadföldi ültetvényekben az áprilisi fagy, országos szinten a kár 30 százalékosra becsülhető - mondta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

A szakember szerint Somogy megyében, ahol az eperföldek jelentős része található, akár a termés 60-80 százalékát is elvihette a hideg.Hozzátette: ha a fagy után esős idő jön, akkor elrohad a szamóca, és elképzelhető, hogy hiány lesz a jó minőségű magyar eperből, ami biztosan hatással lesz az árakra is.

Idén az eper ára sokkolóan magas lehetForrás: Dreamstime


Ledó Ferenc szerint a fólia alatt termesztett eperrel mennyiségi és minőségi szempontból sincs baj, a termelők bizakodóak az idei szezont illetően. A piacokon – a folyamatosan jelen lévő import, többségében olasz és spanyol földekről származó és 700-100 forintos kilónkénti áron kínált eper mellett – már megjelentek a fóliasátorban nevelt magyar eprek is, ezek ára 1500-2200 forint.
A Fruitveb elnöke szerint, ha nem lesz nagyobb kiesés az eső miatt, a szabadföldi eper megjelenésével az ár is csökken, bár a szakember szerint jó esetben még így is ezer forint feletti összegért kínálják majd a kiváló minőségű magyar gyümölcsöt. Szerinte az ideális az lenne, ha a szabadföldi és a fóliás eper egymást váltaná a piacon, hiszen ha összefut a két szezon, akkor túlkínálat alakulhat ki, ami áreséssel jár.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK