Újabb akadályt vett sikerrel a Richter Amerikában

2016.05.09. 09:55

Megfelelt az újabb vizsgálatokon a Richter Esmya nevezetű, méhmióma kezelésére szolgáló gyógyszere, így 2018-ban a tengerentúlon is forgalomba kerülhet. 

A Richter Gedeon és amerikai partnere, az Allergan hétfő reggel bejelentették, hogy az 5 és 10 mg hatáserősségű ulipristal acetate hatóanyaggal (Esmya) méhmióma indikációban végzett fázis III vizsgálat megfelelt mind az elsődleges, mind a másodlagos végpontoknak. Az eredmények statisztikailag szignifikánsnak bizonyultak.

„A méhmióma a méheltávolítás vezető oka az Egyesült Államokban. Az ulipristal acetate megteremtheti a hosszú távú, nem műtéti úton történő kezelés lehetőségét az ebben a betegségben szenvedő nők számára az Egyesült Államokban" – idézte a közlemény David Nicholsont, az Allergan alelnökét és a globális kutatás-fejlesztésért felelős elnökét.

A hír várható volt. Mindezzel együtt pozitív hatása lehet a gyógyszergyártó árfolyamára.

Az Esmya a Richter originális terméke. Európai piacokra történő bevezetése folyamatosan zajlik. A cég februári előrejelzése szerint az idén 65 millió eurós bevételre számítanak a forgalmazásából. 

Az amerikai bevezetéshez kapcsolódóan a társaságnál a Portfolio.hu-nak úgy nyilatkoztak, hogy a törzskönyvi kérelem beadásához a most lezárult fázison kívül még egy vizsgálat szükséges. Ha minden sikerül, akkor is legkorábban 2018-ban kerülhet forgalomba a készítmény az USA-ban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK