Árzuhanás jöhet a használtlakás-piacon

Építkezés, házépítés, ingatlan, lakás, ingatlanfejlesztés, ingatlanpiac, CSOK
Építkezés házépítés stock - XIII. kerület és IV. kerület és Dagály uszoda 2í16 február 26-án
Vágólapra másolva!
Miközben a csok megjelenése elbizonytalanította a vevőket az elmúlt hónapokban, a támogatás hatására beindult az új lakások régóta várt fejlesztése. Az igény irántuk óriási, az első projektek éppen most kerülnek piacra, ez pedig várhatón nem hagyja érintetlenül a használt lakások árait sem – írja a Balla Ingatlanirodák elemzése.
Vágólapra másolva!

A családok otthonteremtési kedvezménye miatti év eleji zűrzavar és az enyhén mérséklődő kereslet ellenére az első negyedévben az árak továbbra is magas szinten maradtak az ingatlanpiacon, legalábbis, ami az úgynevezett likvid piacokat illeti, tehát Budapestet és agglomerációját. Budapesten belül is általában a jó lokációk - alapvetően, ahol kiváló a közlekedés, modernebb az ingatlanállomány, zöldebb a környezet stb. - esetében élénk az ingatlanpiac.

Ezeken a területeken viszont “furcsán magas” négyzetméteráron kelnek el most még a használt lakások

- fogalmazott Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos-ügyvezetője. A szakember szerint ez az állapot sokáig nem fenntartható.

A használtlakás-csok jobban fogy

A csoknál sokaknál nem tudatosult, hogy a csokot csak kész lakásra lehet igénybe venni, azaz jövőbeni fejlesztésre ma még nem. Elsősorban ez volt az, ami zavart okozott az embereknél - vélekedett Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos-ügyvezetője.

Építkezés Budapesten, a XIII. kerületben Fotó: Szabó Gábor - Origo

Sokan érdeklődtek, tájékozódtak a csokkal kapcsolatban, azonban rendkívül kevés volt az olyan megvalósult tranzakció, ami során éltek volna a lehetőséggel az ügyfelek. Leginkább használt lakásokra vették igénybe a csokot jellemzően egy vagy két gyermekkel rendelkező családok, és nem használták ki a 10+10 milliós lehetőséget.

Ezt a számok is megerősítik, hiszen a csok első hónapjában

6 milliárd forintnyi igénylést fogadtak be a pénzintézetek,

ami mintegy 2400 igénylő között oszlott meg. Visszaosztva kiderül, hogy 2-3 millió forint a támogatás átlagos mértéke, vagyis látható, hogy az egy-két gyermekesek és a használt lakások csokja az, ami meghatározó a piacon, és lehet, hogy ez a későbbiekben is így marad.

Mindez egyébként nem véletlen, hiszen az új építésű projektek jelenlegi állapotukban nem alkalmasak arra, hogy az ezekben megvásárolt lakásokra a vevők csokot vegyenek igénybe.

Leverik az árakat

Az új építésű lakások viszont azzal a kellemetlen következménnyel járnak a lakásukat értékesíteni kívánó tulajdonosok számára, hogy nem lesznek fenntarthatóak a magas használtlakás-árak.

Az új építésű lakások négyzetméterára a 450-500 ezer forintos szint környékén alakul a jobb környékeken, ami azt is jelenti, hogy a használtlakás-árak ugyanazokon a helyszíneken nem valószínű, hogy megmaradnak akár a 350 ezer forintos szint környékén.

Komoly mennyiségű új építésű ingatlan került a piacra Fotó: Szabó Gábor - Origo

Természetesen elképzelhető, hogy az új lakások megemelik valamennyi ingatlan árát,

Ez az áresés először azokon a területeken jelentkezik, amelyek közvetlen közelében felbukkannak új építésű projektek, azonban a hatás várhatóan továbbgyűrűzik majd.

Sok az új építésű ingatlan

A lényeg tehát az, hogy bár a nagyközönség talán még nem észlelte, de már most rendkívül komoly mennyiségű új építésű lakás került a piacra, amelyek a megfelelő közvetítőkön keresztül elérhetők a vevők számára. Kérdés persze, hogy mennyi marad a mostani kínálatból a csokosoknak, hiszen az elmúlt években óriásira duzzadt az igény az új építésű lakások iránt, így sokan támogatás nélkül is belevágnak új építésű lakások vásárlásába. Mindez viszont azt is eredményezi, hogy a használt lakások árai csökkenni fognak a mostani irreális szintekről.