Az új világ új tehetségeket követel meg, de a pénzügyi szektor sokkal inkább egyfajta karriertemetőnek számít manapság – írja egy friss elemzés a Wall Street kétséges jövőjéről. A nagy pénzügyi cégek ugyanis szinte már el sem tudnak képzelni mindent felforgató változásokat, így ezek lehetőségeit sem tudják megfelelően kiaknázni.

Miközben a nagy nyugati gazdaságokat egyre jobban fenyegeti az elöregedés, a stabil és biztonságos nyugdíjas évek szinte már csak álmok, a fiatalok pedig egyre nagyobb adósságteherrel és egyre rosszabb kilátásokkal kezdik meg a karrierjüket, a pénzügyi világ vezetői mintha nem vennének tudomást a változásokról.

Új világ, régi modellek

A Wall Street elitje például továbbra is a klasszikus modellekben gondolkodnak, miközben az új technológiai platformoknak és az ezekkel együtt járó kulturális és társadalmi változásoknak köszönhetően a pénzügyi rendszer is új tehetségeket követel meg –írja elemzésében Richard Stein, a New York-i Options Group egyik vezetője.

Egy olyan világban ugyanis, amikor senkinek nincs szüksége hedge fund vagy bármilyen befektetési menedzserre, sőt a bankok szerepét is könnyen kiváltják egyszerűbb infrastruktúrával működő algoritmusok, a kérdés az, milyen egyedi és új pénzügyi szolgáltatással lehet majd előállni?

Új világ, új lehetőségekForrás: STEPHEN WILKES, Fortune

Az elemzés szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy a nagybankok vezetői olyan régóta űzik az ipart, hogy el sem tudnak képzelni egy olyan világot, amely más, mint amilyet megismertek. A munkájuk, legalábbis szerintük, a kockázatkezelés és olyan pénzügyi eszközök megalkotása, melyek egyre hatékonyabbak és nyereségesebbek. Amennyiben ez a jövő, akkor mindezt valószínűleg a mesterséges intelligencia lehet a nagy áttörés a pénzügyi szektorban, mi több, akár még hatékonyabb is lehet az emberi tehetségnél.

Karriertemető

Jóllehet napjainkban sok nagybank igyekszik felkarolni az új pénzügyi szolgáltatásokkal előálló vállalatokat, a Stein úgy látja, a Wall Streeten hiányzik a valódi átfogó stratégia a pénzügyi szektor jövőjéről. Éppen a tehetségek felkarolása és kiaknázása is nehézkes, amit jól mutat, hogy egyre kevesebben akarnak karriert kezdeni a területen, mi több, a legtalálékonyabbak számára a Wall Street egyenesen karriertemetőt jelent, szemben például a Szilícium-völggyel.

Bár a pénzügyi szektor történelmi távlatban is igen izgalmas időszakot él meg, Stein szerint éppen az hiányzik, hogy a kiemelkedő tehetségek felismerjék ennek jelentőségét, és a területről való menekülés helyett kihasználják a lehetőségét.