A Nébih romlott bacont talált

2016.05.10. 10:56

14 baconszalonnát tesztelt a Nébih, az egyik romlott volt, a hatóság elrendelte visszahívását és megsemmisítését. A jelölési előírásoknak csak egy bacon felelt meg. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 14 füstölt, nyers, szeletelt, gyárilag csomagolt baconszalonnát tesztelt, tájékoztat közleményében a szervezet.

Romlott volt 

Az egyik termék a laboratóriumi vizsgálat alapján romlottnak bizonyult, ezért a hatóság megtiltotta a termék forgalomba hozatalát, valamint elrendelte a kereskedelemből történő visszahívását és megsemmisítését. Az előállító élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat.

Csak egy bacon felelt meg 

A jelölési előírásoknak csupán egyetlen bacon felelt meg maradéktalanul. A többi terméken kisebb jelentőségű hibák fordultak elő, mint például nem megfelelően tüntették fel – az egyelőre nem kötelező, de alkalmazás esetén pontosnak kell lennie – tápértéktáblázatot. Az előállítókkal szemben a jelölési előírások megsértése miatt a hatóság eljárást indított.

Gyanús volt, de megfelelt 

A mikrobiológiai vizsgálatok során négy termék esetében felmerült a gyanú, hogy nem felelnek meg a Listeria monocytogenes baktériumra vonatkozó jogszabályi előírásnak. A gyanú nem igazolódott be, vagyis a kérdéses termékek megfeleltek az élelmiszer-biztonsági követelményeknek, így emiatt a hatóság nem indított eljárást az előállítókkal szemben.

Megkóstolták 

A kedveltségi kóstoláson 13 termék sült változatát tesztelték végül szakértő és laikus vendégek. A bírák pontozták a termékek ízét, állományát, illatát, színét és külső megjelenését. A legkedveltebb termék a Família szeletelt bacon lett, míg másodikként a Belje baconszalonna baranyai termék végzett, harmadikként a Premium bacon zárt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK