Spekulációs őrület söpört végig a piacokon

2016.05.10. 11:38

Noha a történelem tele van befektetési buborékokkal, azok ritkán fejlődnek ki olyan gyorsan, mint manapság Kínában. Idén ugyanis mindössze két hónap alatt elképesztő nyersanyagpiaci spekuláció söpört végig a világ második legnagyobb gazdaságában.

Ebben az évben csupán két durva hónap alatt Kína határidős piacainak napi forgalma 183 milliárd dollárral emelkedett, amivel nemcsak a tavalyi kínai részvénypiaci felfordulás legdurvább napjait körözte le, de ennek tükrében a Nasdaq 2000-es technológiai buborékja is egészen szelídnek tűnik – írja a Bloomberg.

Logikus kezdés

Az egész történet egy logikus elgondolással indult: a kínai gazdasági ösztönzés és az ipari reformok hatására hiány alakul ki az építőipari nyersanyagok területén. Ez viszont igen gyorsan átfordult egy olyan árupiaci őrületbe, amelynek már nem sok köze volt a valósághoz. Ahogy pedig a kínai magánbefektetők hada is megindult, a múlt hónap egyetlen napján már annyi pamuttal kereskedtek, amennyiből a Föld minden egyes lakójának készíthettek volna egy farmernadrágot. A szójabab forgalomból pedig mintegy 56 milliárd adag tofut szolgálhattak volna fel.

A kínai állam most igyekszik kereskedési korlátokat bevezetni, hogy megelőzze az árak további szárnyalásától megemelkedő inflációt. Emellett az is probléma a hatóságok számára, hogy a buborék aláássa azt a tervüket, melynek értelmében a nem hatékony termelőknek be kellene zárniuk.

Izzik a tőke

Az elemzők szerint azonban a jelenlegi robbanási ciklus csak egy újabb hátulütője annak, hogy a kínai vezetés jelentős pénzeket pumpált a gazdaságba, hogy meggátolja annak „kemény landolását”. Hatalmas mennyiségű hitel és tőke áramlik ugyanis piacokon, amely igyekszik megtalálni a magas hozamokat – mondta Fraser Howie, Kínával foglalkozó szerző és szakértő. Ez pedig azt eredményezi, hogy amennyiben csak a legapróbb jel feltűnik arra vonatkozóan, hogy emelkedhetnek a nyersanyagárak, máris lenyűgöző bikapiac alakul ki – fűzte hozzá Howie.

Hozamvadászat is fújta a buborékotForrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

A nyersanyagok felfutása pedig nem is olyan meglepő, ha azt nézzük, hogy az állampapírok hozamai rekord közeli alacsony szinteken mozognak, míg a vállalati kötvények túlzott kockázatot jelentenek a sorozatos csődök mellett. Emellett a részvények szintén túl kockázatosak a tavalyi összeomlást követően, külföldre pedig egyre nehezebb vagyonokat kivinni az állami korlátozások miatt.

Történelmi csúcsok

A drágulás azonban még mindig messze van az elmúlt időszakok nagy buborékaitól. Miközben ugyanis legalább öt nyersanyag ára több mint 50 százalékot erősödött Kínában a legutóbbi mélypontok óta, ez a rali még mindig bőven elmarad a Shanghai Composite Index tavalyi csúcsától, amikor is 159 százalékos emelkedést mutatott. A Nasdaq pedig az internetbuborék tetején, 16 évvel ezelőtt, 256 százalékos erősödést produkált.

Ami tehát a jelenlegi őrületet olyan érdekessé teszi, az a kereskedés puszta volumene. Az olyan börzéken, mint Talian, Csengcsou vagy Sanghaj, a napi átlagos piaci forgalom ugyanis a februári 78 milliárd dollárról egészen 261 milliárdig ugrott az április 22-én mért csúcson, meghaladva ezzel például Írország bruttó hazai termékét (GDP). Összevetésképpen a Nasdaq forgalma 2000 elején csupán 150 milliárdon tetőzött.

Fagyasztó beavatkozás

A kínai kereskedési láz akkor kezdett hűlni, amikor a három vezető határidős tőzsde különböző eszközökkel igyekezett gátat szabni a spekulációs hullámnak. Ennek eredményeként május 6-án a teljes forgalom már csak 125 milliárdos volt, miközben a betonacél és a vasérc árfolyama majdnem 20 százalékot esett az áprilisi tetőpontokról.

Nincs könnyű dolga az államnakForrás: Imaginechina/Wang gang

Noha egyes nyersanyagoknál, mint az acélnál fundamentálisan is indokolt volt az áremelkedés, a kínai részvénypiaci buborék legfontosabb tanulsága mégis az, hogy az államnak nagyon nehéz úgy megállítania a spekulációs hullámot, hogy ezzel ne indítsa be az árfolyamok összeomlását. Tavaly nyáron a kínai részvények ugyanis 5 ezermilliárd dollárt veszítettek az értékükből, ahogy a hatóságok elkezdték visszafogni a tőkeáttételes kereskedést és korlátozták a határidős részvénypiacok forgalmát, ahol a volumenek egészen 99 százalékot zsugorodtak a csúcsaikhoz képest.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK