A Főtaxi nem ért egyet a tüntetéssel

Taxi 2016.05.03.Taxis tüntetés az Über ellen
Vágólapra másolva!
A Főtaxi azt kéri a taxisoktól, hogy ne vegyenek részt azon a demonstráción, amit budapesti taxisok szerveznek a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér felé vezető gyorsforgalmi úton. Az Uber ellen tüntető taxisok ma délután fél Budapestet megbéníthatják demonstrációjukkal.
Vágólapra másolva!

A budapesti közlekedést bénító demonstrációk az

eddigi tapasztalatok szerint csak a lakosságnak okoznak komoly gondokat,

ezért valójában nem a taxistársadalom, hanem inkább az Uber érdekeit támogatják. A Főtaxi ezért továbbra sem kíván részt venni a közlekedők életét nehezítő tüntetéseken, és erre kéri a taxisokat is.

A Főtaxi meggyőződése, hogy a kialakult helyzetet tárgyalásos úton, mindenkire egyformán kötelező működési feltételek megteremtésével és betartatásával lehet és kell megoldani, amire már meg is történtek az első lépések.

A Fónagy János államtitkár által május 2-án ismertetett intézkedések – amelyek eredményeként a parlament még a tavaszi ülésszakában elfogadhatja a helyzet rendezéséhez szükséges törvényt – a Főtaxi szerint megnyugtató megoldást eredményeznek.

Taxistüntetés az Uber ellen a Lánchídon Fotó: Polyák Attila - Origo

Dugók lesznek

A taxisdemonstráció résztvevői egyébként 14.30-kor indulnak a Hősök teréről. Az útvonal, amit a rendőrség biztosít, a Hősök tere–Dózsa György út–Kerepesi út–Hungária körút–Könyves Kálmán körút–Üllői út–Ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi út–Vecsés, Fő út útvonal lesz.

Taxisdemonstráció miatt

fennakadások várhatók kedden a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi reptér felé.

Hétfőn huszárokkal demonstráltak az uberesek, akik több ezer aláírást adtak át a nemzeti fejlesztési miniszternek. A közösségi taxiszolgáltatók azt mondják, a kormány nem hajlandó tárgyalni velük, pedig mögöttük tízezer Uber-felhasználó áll, miközben pár tucat taxis próbálja betiltatni a szolgáltatást.

Árpa Attila az Uberért tüntet Fotó: Marton Szilvia - Origo

Csak Budapesten blokkolhatják

„Az Ubert a világ egyetlen fővárosában sem blokkolják a hatóságok. Pár tucat taxis azt akarja elérni, hogy Budapest legyen az első ilyen hely” – mondta Fekete Zoltán, utalva a taxitársaságok azon követelésére, hogy a hatóságok technikai eszközökkel blokkolják az Uber alkalmazását.

Az ubereseknek is van engedélyük Fotó: Marton Szilvia - Origo

Az igazgató nehezményezte, hogy a döntéshozók a taxisokkal igen, míg az uberesekkel nem akarnak tárgyalóasztalhoz ülni, pedig ők hajlandóak lennének elfogadni valamilyen szabályozást, a tárgyalásokat könnyítendő az Uber üzletpolitikáján is változtattak.

Nálunk is csak az szállíthat,

és az utazások után ad számlát. Így az uberes szállítás is adózott, legális tevékenység” – mondta. Hozzátette: az Ubert Budapesten több mint 150 ezren használják, a támogató petíciót már 30 ezren írták alá.