50 ezres bírság is járhat e-cigizésért

e-cigi, dohányzás
Vágólapra másolva!
50 000 forint egészségvédelmi bírságot is kiszabhat az ÁNTSZ azokra, akik közforgalmú intézményekben, tömegközlekedési eszközökön vagy munkahelyen e-cigarettát használnak.
Vágólapra másolva!

Május 20-tól nem lehet elektronikus cigarettát és dohányzást imitáló elektronikus eszközöket használni közforgalmú intézményekben, közösségi közlekedési eszközön, munkahelyen. Tilos továbbá

közterületnek minősülő helyeken, úgymint aluljárók, egyéb, zárt légterű, közforgalmú közlekedő, összekötő terekben, valamint játszótereken

és azok külső határvonalától számított 5 méteres távolságon belül. Aki ezt megszegi, azt az egészségügyi államigazgatási szerv megbírságolhatja legalább 20 000, legfeljebb 50 000 Ft egészségvédelmi bírság kiszabásával.

Többen kipróbálják

"A nemdohányzók védelméről szóló törvény módosításaként hatályba lépő változásokra azért volt szükség, mert az elektronikus cigaretták és a dohányzást imitáló elektronikus eszközök szabályozása hozzájárulhat a nikotint fogyasztók táborának csökkentéséhez" - fogalmazott közleményben az ÁNTSZ.

"A fiatalok ugyanis kevésbé vannak tudatában az e-cigaretta egészségkárosító hatásainak, és ez is a kipróbálás felé sodorja őket. Egyre nagyobb Magyarországon és más országokban is azoknak a kiskorúaknak a száma,

akik a nikotint nem a hagyományos dohánytermékekkel, hanem az elektronikus cigarettával

juttatják a szervezetükbe, miközben a hagyományos cigarettázást soha nem próbálták ki" - folytatták.

Nem biztos, hogy leszoktat

A felmérések eredményei alapján Magyarországon 2012-ben azon fiatalok közül,

akik még soha nem próbálták a dohányzást, 2,9% használt e-cigarettát,

míg 2013-ra ez az arány 4%-ra emelkedett. Amíg a felnőttek esetében a használatnak inkább az ártalomcsökkentés, a kevésbé káros alternatíva választása, illetve a dohányzás abbahagyása a jellemző oka, addig a fiataloknál ez nem egyértelmű.

Az e-cigaretta nem tekinthető biztonságos terméknek, ismert összetevői között bizonyítottan egészségkárosító anyagok vannak.

Nincs számottevő bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az elektronikus cigaretta vagy a dohányzást imitáló elektronikus eszközök hatásos leszokástámogató eszközök lennének. Alkalmazásuk ugyan csökkentheti a megvonási tüneteket, de inkább fenntartja, sőt fokozhatja is a nikotinfüggőséget, mintsem megszüntetné. Használója áttérhet a hagyományos cigarettáról az e-cigarettára, de nagy valószínűséggel nem fog leszokni a nikotintartalmú eszköz használatáról.