A brit jegybank is tart a Brexittől

Brexit
http://www.dreamstime.com/stock-photos-brexit-referendum-concept-eu-uk-flags-hand-holding-topical-message-image67424463
Vágólapra másolva!
Csökkentette a brit gazdaság növekedésre adott előrejelzését csütörtökön ismertetett új inflációs jelentésében a brit jegybank, hangsúlyozva, hogy a rontott prognózisra is a legnagyobb egyedi kockázatot a brit EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás jelenti.
Vágólapra másolva!

A Bank of England várakozása szerint a brit hazai össztermék az idén 2 százalékkal növekedhet a korábbi előrejelzésben valószínűsített 2,2 százalék helyett. Az inflációs jelentés szerint azonban ha a referendumon a többség arra szavaz, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból, az érdemben módosítja a gazdasági és inflációs kilátásokat, így a monetáris politika kondícióit is. Ilyen népszavazási eredmény esetén

  • a háztartások elhalaszthatják fogyasztási kiadásaikat,
  • a vállalati szektor késleltetheti a beruházási döntéseket, és
  • az ezzel járó alacsonyabb munkaerő-kereslet a munkanélküliség növekedését okozhatja,

áll a Bank of England jelentésében. A brit jegybank szerint ezt a font további gyengülése kísérheti, amely akár „meredek ívű” is lehet.

A brit jegybank épülete Forrás: AFP

Az inflációs jelentés kimutatja, hogy

a font a tavaly novemberben mért legutóbbi csúcs óta 9 százalékot gyengült,

és a bank szerint ennek hozzávetőleg a felét a brit EU-tagság esetleges megszűnéséhez kapcsolódó kockázatok okozták.

Az Európai Unió az Egyesült Királyság legnagyobb kereskedelmi partnere, a brit kereskedelmi forgalom fele a többi EU-gazdasággal zajlik, és a brit gazdaságban végrehajtott külföldi működőtőke-befektetések 48 százaléka is az EU-társállamokból érkezik. Az EU-hoz fűződő kapcsolatok így érdemben befolyásolják a brit gazdasági aktivitás, valamint az infláció és a pénzügyi stabilitás kilátásait, hangsúlyozza a Bank of England csütörtöki jelentése.

Aggódik a jegybank

A brit jegybank – amelyet egyébként törvény kötelez arra, hogy politikai kérdésekben semleges álláspontot foglaljon el – az utóbbi időben egyre gyakrabban adja jelét annak, hogy aggasztja az EU-tagságról kiírt népszavazás kockázatai.

Aggódik a brit jegybank egy esetleges Brexit miatt Forrás: Dreamstime

A bank pénzügyi szakpolitikai bizottságának (Financial Policy Committee, FPC) féléves jelentésében például az állt, hogy

romlanak a brit gazdaság pénzügyi stabilitásának kilátásai,

és ennek elsődleges oka az EU-népszavazás.

Az FPC szerint a referendum okozta bizonytalanság a legmarkánsabb hatást a fontra gyakorolja már most, de ha ez a bizonytalanság erősödik és elhúzódik, az növelheti a befektetők által az egyéb brit befektetési termékek tartása fejében követelt kockázati felárakat is. Ez a font további leértékelődéséhez vezethet, és érintheti a finanszírozási költségeket, sőt az adósságfinanszírozási források hozzáférhetőségét is.