A vártnál gyorsabban ömlik az iráni olaj

2016.05.12. 16:16

Irán olajexportja egyetlen hónap alatt 50 százalékkal nőtt, sokkal gyorsabban a vártnál. A nemzetközi energiaügynökség szerint ennek ellenére a piac egyensúlyközeli állapotba fog kerülni 2016 második felére, megszűnik a hatalmas túlkínálat.

Irán olajtermelése és -exportja gyorsabban nő a vártnál, derül ki az IEA, a nemzetközi energiaügynökség áprilisi jelentéséből. A kitermelés napi 300 ezer hordóval nőtt, és elérte a napi 3,56 millió hordót.

50 százalékkal nőtt az export 

Irán exportja napi 2 millió hordó volt áprilisban, ami hatalmas növekedés márciushoz képest: akkor a közel-keleti ország még csak napi 1,4 millió hordó olajat exportált. Az IEA szerint lehetséges, hogy a hirtelen megugrást márciusról áprilisra átcsúszott szállítások okozták, írja a Marketwatch.com.

Közel az egyensúly

Az energiaügynökség előrejelzése szerint az olajpiac az iráni export vártnál gyorsabb felfutása ellenére egyensúly közeli állapotba fog kerülni 2016 második felére, vagyis megszűnik (de legalábbis lecsökken) a túlkínálat. A túlkínálat vége az alacsony olajárnak köszönhető, ami az OPEC-en kívüli országokban működő kitermelőket nagyon megviseli.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK